Tavaszi bőrvédelem

Amikor megjelennek az első tavaszi napsugarak, az embernek a hangulata is megváltozik. Többet tartózkodunk a levegőn, és élvezzük a Nap simogató sugarait.

ÖRÖK DILEMMA A D-VITAMIN

Amikor a kontinentális éghajlaton megfelelő időtartamban süt a Nap, akkor a szervezet D-vitamin pótlásáról sem úgy kell gondoskodni, mint az őszi-téli időszakban. Dr. Szőke Katalin bőrgyógyász-kozmetológus főorvos arról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit, naponta 15–20 perc, fényvédő nélküli napon való tartózkodás elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin alakuljon ki szervezetünkben. Rendszeres és komoly fényvédelemnél viszont, amikor már reggel alaposan bekenjük magunkat fényvédővel, gondoskodni kell a pótlásról, hiszen ezek a tényezők gátolják a D-vitamin termelődését.

NEM ÁRT AZ ÓVATOSSÁG!

A napsütésnek számos jótékony hatása van, de veszélyeiről sem szabad megfeledkeznünk! A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy már az első napsugárzás előcsalogathatja a meglévő napallergiát. Ilyenkor a bőr kivörösödik, viszket, megduzzad és csalánkiütéshez hasonló tünetek mutatkoznak rajta. Ez ellen időben, fényvédő krémekkel lehet védekezni. A napfény több problémát is okozhat. Nem is gondolunk rá, de az eddig még nem használt, vagy a télen újdonságként bevezetett kozmetikumok napfénnyel együtt kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

[REKLAM]

Viszketés után a kipirosodó, majd hámló bőr hívja fel a veszélyre a figyelmet. De nem csupán a kozmetikumok és a parfümök, hanem bizonyos gyógyszerek napfény hatására gyulladásos tüneteket okozhatnak a bőrben. Ilyenek egyes antibiotikumok, de akár a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak fényérzékenységet. Ebben az esetben a fénynek kitett bőrfelületek: az arc, a kéz, vagy a dekoltázs részein indokolatlan, heves gyulladás alakul ki, amely leginkább égési sérüléshez hasonlít. A szaknyelven „fotodermatitisz”-nek nevezett tünetek, állapotok tehát napfény és valamilyen egyéb hatás összeadódására alakulnak ki.

NÖVÉNYEK A NAPFÉNYBEN

Tavasztól fenyegeti bőrünket a „fito-fotodermatitisz”, amely akkor alakul ki, ha az érzékeny bőr érintkezik valamelyik növénynek a nedvével és a bőrfelületet megsüti a Nap, begyullad a bőr. Leggyakrabban a muskátliban található olaj okoz problémát, ezért a bőrgyógyász főorvos azt javasolja, aki tisztában van érzékenységével, a kerti munkák alkalmával viseljen kesztyűt!

SZEPLŐK ÉS ANYAJEGYEK

A napfény mindezeken túl pigmentációs elváltozásokat is okozhat. Bár a szeplőket sokan bájosnak találják, ezeket is, mint a többi pigmentfoltot a napfény csalogat elő. Dr. Szőke Katalin elmagyarázta, ezeken a bőrterületeken sokkal több pigmentet termelő sejt van, mint a test többi részein, ezért napfény hatására több barnás folt jön elő. Hormonális változás, mint például a terhesség, vagy különböző gyógyszerek hatására alakulhatnak ki ezek a „tünetek”, ezért is elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem.
Napsütésben különös figyelmet kell fordítani az anyajegyekre is, amelyeket fényvédő készítményekkel alaposan be kell kenni annak érdekében, hogy bennük kóros folyamat ne induljon el.

AZ ÖNVIZSGÁLAT FONTOSSÁGA

A szakorvos javaslata alapján tehát bőrünket nemcsak nyáron, hanem már tavasszal is óvhatjuk fényvédő krémekkel, de sokkal intenzívebb hatást érhetünk el árnyékolással. Egy kalap, egy sapka, vagy egy megfelelő ruha megóvja szervezetünket a Nap káros hatásaitól.
A főorvos felhívja a figyelmet arra, ha valaki napfénnyel összefüggésbe hozható bőrtünetet észlel magán, először is próbálja meg hűteni, majd keressen fel egy szakorvost annak érdekében, hogy tünetei ne erősödjenek, és ne alakuljanak ki szövődmények.

Mikita Eszter