Tankerületi beszámoló – A biztonság és sportfejlesztések éve
Fotó: Szarka Lajos

Közel 315 millió forintból fejlesztette idén intézményeit a Nyíregyházi Tankerület, közel 35 millió forintos saját forrást is felhasználva.

A fenntartó kiemelt célja, hogy a lehető legmagasabb színvonalú oktatás mellett modern, biztonságos és esztétikus környzetben töltsék mindennapjaikat a diákok. A biztonság- és sportfejlesztések, illetve a klímaberendezések is szerepelnek az általános karbantartások sora mellett.

Úgy gondolom egy iskola belső tartalmi munkája mellett fontos a külső megjelenés, milyen körülmények között tudjuk fogadni tanulóinkat. Megszépültünk, megújultunk – mondtam örömmel a szeptember 2-ai tanévnyitón. 1030 gyereknek tettük szebbé  a minedennapi körülményeit. Ezért csak köszönettel tartozunk a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Nyíregyházi Tankerületi Központnak.

Így kezdte a házigazda, Kantár Attila, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója a tankerületi nyári karbantartásokról, felújításokról szóló sajtótájékoztatót.

A város számára kiemelt terület az oktatás. Soha nem volt még ilyen infrastrukturális háttér Nyíregyházán – fogalmazott a polgármester.

Dr. Kovács Ferenc azt mondta:

Én azt gondolom, hogy évről-évre egyre inkább javulnak az infrastrukturális feltételek. Nagyon örülök, hogy a Tankerület is közel 350 milliós felújítást végzett idén a nyíregyházi iskolákban. Az önkormányzat is három iskolát újított meg. Nagyon fontosnak tartom, mert az oktatás, az iskola a jövőt jelenti, az önkormányzat ezért fordít anyagi erőket is arra, hogy egyre jobb körülmények között folyjon az okatás Nyíregyházán.

Bár nem fenntartó már az önkormányzat, mégis újabb iskolák - tavaly is négy intézmény - felújítását vállalta. Mióta a működtetés átkerült az állami szervhez, Köznevelési Tanácsot hoztak létre, mely a Városházán ülésezik. Évente többször egyeztetik a tennivalókat az óvodától az egyetemekig.

Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója kiemelte:

A Nyíregyházi Tankerületi Központ egész évben végez fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket. Legnagyobb részt saját tankerületi költségvetési források, tehát az állami támogatás biztosítja számunkra. Idén ebben az évben közel 315 millió forintot tudtunk a nyíregyházi iskolák megújítására, felújítására fordítani.

Nyáron a Krúdy Gyula Gimnázium udvarán aszfaltos felületeket javítottak. Térburkolatot, három sávos rekortán futópályát, távolugró helyet kaptak őszre a diákok. A Kölcsey Gimnáziumban udvari nyílászárókat cseréltek, a Művészeti Szakgimnázium Szabolcs utcai telephelyén a fűtési rendszert újították meg. Az Arany Iskolában az udvari aszfaltos felületeket korszerűsítették, de új sportburkolatot kapott a kosárlabda pálya. Új ajtókat szereltek a beépített szekrényekre, és padok is érkeztek az iskolába. Más helyre is vásároltak iskolabútorokat, megújították a vizesblokkot és megszépítették az udvarokat. A Kazinczyban falburkolatot cseréltek, máshol PVC borítást. A Vécsyben tűzjelző rendszert alakítottak ki. A Bem Iskola épületében értékmegőrző szekrényeket helyeztek el, de klímaberenbezéseket is felszereltek több intézményben. 27 millió forintba került a Művészeti Szakgimnázium júniusi viharkárainak helyreállítása. 

Kapcsolódó galéria

Fejlesztések az Arany gimnáziumban