Tanácsok a fürdőzőknek – Elkerülhetőek a tragédiák, ha hallgatunk a szakemberre

Csak a kijelölt helyeken fürödjünk és nem menjünk be a vízbe forró, felhevült testtel vagy ittas állapotban – ezeket tanácsolják a vízimentők. Több tragédia is történt már idén nyáron hazánkban, pedig a szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy aki nem tud úszni, védőfélszerelés nélkül ne menjen a vízbe.

Alig kezdődött el a nyár, de már számtalan tragédia történt folyóvizeink és tavaink környékén. A szakemberek nem győzik felhívni a fürdőzni vágyók figyelmét, hogy csak a kijelölt, biztonságon helyen menjenek a vízbe és csak olyanok, akik tudnak úszni.

A balesetek jelentős száma nem kijelölt fürdőhelyen történik. A legfontosabb az, hogy kijelölt helyen legyünk, hiszen ott van felügyelet, van úszómester, aki átnézi a vizet, folyók esetében ellenőrzi a vízmélységet, a bóják elhelyezését folyamatosan ellenőrzi. Ezzel szemben egy szabad strandon, ahol nincs vízi felügyelet, ott gyakorlatilag bármikor bármi megtörténhet.” – nyilatkozta Vincellér Tibor, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület elnöke.

A tragédiák okozói

Egy-egy balesetnél több befolyásoló tényező van, ilyen például a felhevült test, sokan napozás után rögtön bemennek a hideg vízbe vagy gumimatracon pihennek, ami elúszik a vízen, innen hirtelen beugranak a vízbe és próbálnak visszaúszni a partra. A szervezet ilyenkor nincs felkészülve a hideg vízre. Egy másik tényező, ami a legtöbbször a tragédiákat okozza az az alkoholos befolyásoltság. Ilyen állapotban azok is bátrabban bemerészkednek a mély vízbe, akik egyáltalán nem tudnak úszni.

Megfontoltan cselekedjünk

Ha nem tudsz megfelelően úszni, akkor ne menj be vagy úgy menj be, hogy felveszel egy mentőmellényt. Meg lehet előzni a tragédiákat, de csak józanul, megfontoltan lehet sok mindent megtenni. Nem csak az alkoholra gondolok, hanem nagyon sokszor mindenféle interneten látott videókat próbálnak utánozni fiatalok és sokszor ugye ez is okozza a baleseteket. Kiszabadultunk a pandémiás időszakból, most ez az első nyár két év után, amikor szabadon lehet szinte bármit csinálni és az emberek gyakorlatilag felelőtlenül, gondolkodás nélkül dobják be magukat a vízbe, úgy hogy tudnák mi van alattuk, mi van a vízben, hogy ők hogyan reagálnak a hideg vízre.” – tette hozzá a szakember.

Csak a kijelölt helyen

A strandon a vízi mentők, úszómesterek mindenkire vigyáznak, a folyóvizeken pedig általában a vízi túrázók szoktak segíteni a bajba jutottakon. Bányatavakban szinte mindenhol tilos fürödni, folyóvizekben is csak a kijelölt helyeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hét tiszai strand van, ezek vízminősége mindenhol megfelelő. A nem kijelölt helyeken a balesetveszélyen túl a higiénés kockázat is nagy, mivel ott nincs vízminőség vizsgálat, ezért nincs információ arról, hogy a víz ártalmas vagy sem az egészségre.