„Sztárvendégek” érkeztek a hétvégén tartott 57. Közgazdász-vándorgyűlésre

A klímabajnokok közé tartozik Magyarország és megfelelő gazdasági intézkedésekkel képes lehet a lassuló világgazdasági környezetben is megőrizni növekedési ütemét. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen Áder János Magyarország klímastratégiájáról számolt be, míg a pénzügyminiszter egy hét pontos javaslatot mutatott be, melynek segítségével megőrizhetők a gazdaság növekedési mutatói.

Erdőtüzek világszerte, soha nem látott, heves viharok, esőzések vagy éppen hosszan elhúzódó aszályok. Növekvő népesség és egyre csökkenő erőforrások. Az adatok azt mutatják, egyre gyorsul a klímaváltozás, aminek a hátterében legerősebb tényezőként az emberi tevékenység áll.  A szakértők egyetértenek abban, hogy világszerte csökkenteni kellene a széndioxid kibocsátást és jelentős összegeket kellene fordítani a környezetvédelemre.

2000 után 26 százalékkal csökkentettük a széndioxid kibocsátást, miközben a GDP 29 százalékkal nőtt

Magyarország már most is azon országok körébe tartozik, ahol az elmúlt 30 évben csökkent az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás, miközben nőtt a GDP – erről tartott előadást Áder János az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. A köztársasági elnök kifejtette, Magyarország 2050-re jó eséllyel klímasemleges országgá válhat, tehát azon országok közé tartozhat majd, ahol az emberi tevékenység nem rontja a Föld állapotát. Áder János szerint ehhez 1 százalékkal kell növelni az erdőterületek nagyságát, csökkenteni kell az állattenyésztés metán kibocsátását, valamint a közlekedésből származó széndioxid kibocsátást. Kiemelte, az energiatermelés esetében a paksi bővítésre és újabb naperőművek telepítésére van szükség.

Az áramtermelésünk, ha ez a két feltétel teljesül, akkor 90%-ban már 2030-ra, nem 2050-re széndioxid mentes lesz, mert megépül Paks 2. És mert a naperőművi kapacitások ugyanúgy, mint az elmúlt négy évben megduplázódnak, ha ez a két feltétel teljesül, akkor 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90%-a CO2 mentes lesz.

– fogalmazott Áder János, köztársasági elnök. Áder János hozzáfűzte, a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében új épületenergetikai programot kell indítani és ki kellene használni az ország geotermikus adottságait.

Lassulás várható, de nincs recesszió!

Lassul a világgazdaság fejlődési üteme, de egyelőre nincs recesszió – ezt mondta Varga Mihály a vándorgyűlésen. A pénzügyminiszter hét pontban foglalta össze, hogyan őrizheti meg Magyarország az uniós átlag feletti gazdasági növekedését. Többek között fiskális szigorra, megtakarításokra van szükség, fenn kell tartani a beruházások ütemét és növelni kell a vállalatok versenyképességét, emellett szerinte fontos a kiszámítható árfolyam és stabil politikai környezet. Enélkül nehéz, ha nincs stabilitás egy országban, egy gazdaságban, akkor a lassulással szemben is nagyok a kockázatok.

Ez a 7 pont dióhéjban, azok, amit ebben a helyzetben reálisan lehet a magunk számára is mondani. Nagyon bízok abban, hogy azok a korábban meghozott intézkedések, amelyek végrehajtása folyamatban van, azok, ezeknek a lépéseknek az előkészítését, vagy az alkotását, végrehajtását fogják lehetővé tenni és megkönnyíteni.

- emelte ki Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Varga Mihály hangsúlyozta, a magyar gazdaság most sokkal jobb alapokon áll, mint 2010-ben és bízik abban, hogy egy esetleges recessziót könnyben vészel majd át. A közgazdász-vándorgyűlés ma befejeződött Nyíregyházán. Közel 20 szekcióban, 135 előadás hangzott el gazdasági, pénzügy témában.

Kapcsolódó galéria

Közgazdász-vándorgyűlés 2019 - zárónap