Lerakták az alapkövét Európa egyik legmodernebb atlétikai központjának Nyíregyházán

Hét sportágat szolgál majd ki és ez lehet a térség legmodernebb sportkomplexuma.

Letették a Nyíregyházi Atlétikai Centrum alapkövét. A sportközpont hét sportágnak lesz az otthona. A fedett, illetve szabadtéri futó- és ugrópályákat, teljesen felszerelt atlétikai eszközparkot, modern kondicionálótermeket az atléták mellett a tollaslabdázók, a vívók és más küzdősportok sportolói is használhatják, akiknek a pihenéséről, rekreációjukról többek között egy harmincszobás szálláshely gondoskodik. Így alkalmas lesz edzőtáborok szervezésére is, mivel a városban található 3500 fős Continental Arénával és a szomszédságában épülő új uszodával komplex szolgáltatást nyújthat. A projekt támogatásáról még 2015 novemberében állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a nyíregyházi önkormányzattal. Akkor 500 millió forintos előlegből elindulhatott a központ tervezése. Mivel az építőipari árak emelkedtek, tavaly 3,3 milliárd forint forráskiegészítést kapott a fejlesztés, ez követően írták ki a közbeszerzést. A jelenlegi becslések szerint a 6,8 milliárd forintos összköltségvetésű beruházás ma új szakaszba lépett, hiszen ünnepélyes módon már az alapkövét is lerakták.

Magyarországon nincs ilyen létesítményünk, és talán, ha Európában nézzük, akkor ez lesz a legmodernebb létesítmény, ami az atlétikai centrumot illeti. Élsport, utánpótlásnevelés, szabadidősport. Nagyon fontos mind a három terület és igyekszünk egy olyan multifunkcionális helyet adni a sportágnak, amivel ki tudjul szolgálni és be tudjuk vonzani a fiatalokat, vagy a családokat, esetleg az idősebb korosztályt. Hiszen népszerűsíteni kell a mozgásgazdag életmódot, hogy egészségesek tudjunk maradni.

– emelte ki dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár ünnepi beszédében.

Nyíregyháza legfontosabb sportinfrastruktúra fejlesztésének az alapkövét rakjuk le

Tíz éve dolgozunk azért, hogy most lerakhassuk ezt az alapkövet.

– tette hozzá Nyíregyháza polgármestere. Dr. Kovács Ferenc elmondta, 2-3 év kellett ahhoz, hogy a terület tulajdonjogát megszerezze a város, majd komoly lobbit folytattak azért, hogy a kormány támogassa a város elképzeléseit. 2015-ben sikerült elérni, hogy a kormány a Modern Városok Program keretein belül 100%-ban finanszírozza a beruházást, ami nem csupán az élsport központja lesz, hiszen még egy 500 méteres futókör is épül itt, amit a környéken élők is használhatnak majd.

Közép-Európa egyik legkülönlegesebb, egyedülálló sportkomplexuma épül meg, amely lehetővé teszi majd nemzetközi versenyek bonyolítását, de mivel lesz itt egy 48 férőhelyes sportszálló is, külföldi csapatok edzőtáboroztatása is lehetővé válik majd. De gondoltunk arra is, mint mindig az elmúlt 9 évben, hogy az utánpótlássportnak és szabadidősportnak is adjon lehetőséget minden sportcélú beruházás.

- fogalmazott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ünnepségen.

Kapcsolódó galéria

Atlétikai Centrum alapkőletétele