Szokatlan feladatok a Nyíregyházi Erdészetnél

Szokatlan feladatok elé állította a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének munkatársait a szélsőséges időjárás. Egyrészt rendkívül kedvező a sok csapadék, mivel az erdőtalaj nedvességtartalma, vízviszonya kedvező feltételeket biztosít a fiatal és idősebb erdőállományoknak.

 

Az elültetett csemeték a beiszapolás nyomán kedvező feltételekkel várhatják a tavaszi vegetáció megindulását. A ritka fagyos napok az őszi erdősítési (csemeteültetési, makkvetési) szezont nyújtották meg, gyakorlatilag az egész téli időszakra. Sok helyen azonban épp ellenkezően, nehezítő hatásként jelentkezett ez. Az átázott, kötöttebb talajokon számos, az erdősítést megelőző tevékenység (például a talajelőkészítés), majd maga az erdősítés hiúsult meg vagy húzódik el, kedvezőbb időjárási helyzetet várva.

A sok csapadék miatt átázott talajon a viharos szelek hatására könnyebben kidőlhetnek a fák, különösen igaz ez az elöregedett, kevésbé állékony egyedekre.

A Sóstói-erdőben sem úgy haladt az erdőfelújítási munka, ahogy azt ősszel tervezték az erdészek. A két területen elvégzett fakitermelés után a vágástakarítás valamint az elhúzódó talajelőkészítés mellett a kiemelt tuskók elszállítása is nehézségekbe ütközött, és komolyan igénybe vette a környező felázott utakat. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a parkerdei utakat helyreállítjuk, amint arra lehetőség nyílik. Az erdőjáróktól addig is türelmet kérünk. A talajelőkészítést követően hamarosan megtörténik majd az erdősítés, és - ha a járványhelyzet lehetővé teszi - önkéntes faültetés is lesz ezen a területen.

A Nyíregyházi Erdészet elkezdte felszámolni a Sóstói-erdő keleti szélén levő Csalóközi-csatorna mentén az erdőben lerakott - zömében - zöldhulladékot, amit a környékbeli utcákban (Gádor Béla, Vietorisz, Lengyel utca) élők hordtak ki területre. A hulladék elhelyezése az erdőben több okból is tilos: egyrészt tűzveszélyes, az esetleg benne levő kommunális szemét miatt károsíthatja a környezetet, és tájképi szempontból sem odavaló. Az erdészet azt kéri a városlakóktól, hogy a zöldhulladék kezeléssel kapcsolatban keressék a nyíregyházi városüzemeltetési társaságot.

 

Forrás: NYÍRERDŐ