Szociális szakmai nap Nyíregyházán

2016. január 1-jétől több törvényi változás lépett életbe a család- és gyermekjóléti szolgáltatások területén és a házi segítségnyújtásban. Többek között erről tanácskoztak azok a szakemberek és a meghívott előadók, akik ezen a területen tevékenykednek az Észak-alföldi régióban.

 

Elmélet és gyakorlat

 

Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója elmondta, fontosnak tartják azt, hogy személyesen legyenek jelen azoknál az intézményeknél, amelyek napi szinten találkoznak az ellátottakkal. Hozzátette, jelentős ez azért, mert ellátnak hatósági és szakmai támogatási feladatokat is. A főigazgató kifejtette, ezeket akkor lehet hitelesen teljesíteni, ha napi kapcsolatban állnak azokkal a szakemberekkel, akik látják a területen felmerülő problémákat és át tudják adni a jó gyakorlatokat. A hivatal dolgozói pedig úgy tudják segíteni a munkát, hogy folyamatosan tájékoztatást adnak a változásokról és a módszertani lehetőségekről.

Az ágazat dolgozóinak segítség volt az, hogy a törvényi előírásokat gyakorlati példákkal szemléltették a szakemberek.

 

Választ ad a konferencia kérdésekre

 

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője azt mondta, mind a szociális, mind a gyermekvédelmi területeken folyamatos a változás. Hozzátette, ezek a rendelkezések nem tudnak mindent leszabályozni, illetve a szakemberek a gyakorlatban szembesülnek azzal, hogy esetenként vannak olyan kérdések, amelyekre választ kell kapni. Ebben segít a konferencia.

 

600 ellátott naponta

 

A konferencián szó esett arról is, hogyan lehetne megkönnyíteni az ellátásban részt vevő dolgozók munkáját úgy, hogy közben az ellátottak magas színvonalú segítségnyújtásban részesüljenek. Nyíregyházán 600 idős emberhez járnak a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkatársai naponta. Segítenek a bevásárlásban, a személyes higiénében és a mentális gondozásban. A tanácskozás az ő munkájukat is segítette.

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója elmondta, jelentős változások voltak, amelyek jelentősen megváltoztatták a működését a szolgáltatásoknak. Hozzátette, a rendezvény célja, hogy megpróbálják az új vonalakat, az ellátás célját tisztázni.

A szakmai napon az előadásokat műhelymunka és hálózatindító beszélgetés követte. A résztvevők két szekcióban, a házi segítségnyújtás, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatás területén fejthették ki nézeteiket, oszthatták meg tapasztalataikat egymással.

M. E.