Szinyei impresszióit látni kell! - Megnyílt a Jósa András Múzeum tárlata
Szinyei impresszióit látni kell! - Megnyílt a Jósa András Múzeum tárlata

Múlt héten péntek délelőtt megnyílt a Szinyei impressziói című kiállítás a Jósa András Múzeumban, mely november végéig látogatható.

 

Nyíregyháza, Siófok, Miskolc, Pécs, Eperjes, Szécsény, Győr és több budapesti intézmény, illetve gyűjtő egyet akarása nyomán született a mostani kiállítás, mely Kaposvárról érkezett Nyíregyházára. A hírek szerint tovább már nem lesz látható így együtt ez a 80 kép, melynek java része a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona.

Tudjuk, hogy manapság az emberek attrakciókra, élményekre várnak mindenütt, ezért úgy döntöttünk, hogy a legnemesebb célt tűzzük ki magunk elé: a magyar kultúra, a magyar hagyomány és történelem legnagyobb színvonalú művészeti, jelen esetben festői kiállítását hozzuk el Nyíregyházára

– emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A polgármester utalt a több mint 30 ezer látogatót vonzó előző kiállításokra, a Seuso-kincsek, illetve a Munkácsy-kiállítás népszerűségére is. Bár már zajlanak a tárgyalások, ma még titok a jövő évi tárlat, de dr. Kovács Ferenc megerősítette a hírt, hogy hamarosan megújul a 151 éves Jósa András Múzeum régi épülete.

A festőművész dédunokája, dr. Szinyei Merse Anna rendhagyó tárlatvezetést tartott, és tette ezt a múzeum dolgozói között is, így az õ közreműködésével képzett munkatársak, illetve katalógus is segíti a kiállítás látogatóit.

Mivel én még ismerhettem a lila ruhás nőt, dédanyámat, és azon kívül a szüleimmel, nagyszüleimmel, bár kislányként, de mégis csak láthattam a Szépművészeti Múzeumban a háború után, hiszen 1945-ben nem volt alkalmas az idõ arra, hogy a centenáriumi Szinyei-kiállítást megrendezzék, de ’48-ban már volt egy nagy Szinyei-kiállítás. Lévén, hogy én '42-ben születtem, engem kézen fogva vezettek a szüleim, nagyszüleim végig a kiállításon.

A november végéig nyitva tartó Szinyei impressziói című tárlat nem feltétlenül regisztrációhoz kötött, de nagyban segíti a múzeumi dolgozók munkáját, illetve könnyebb a vendégek bejutása is a Jósa András Múzeumba.

 

Miniszter: Szinyei bekerült a halhatatlanok közé

Tudjuk, hogy Szinyei Merse Pál a mindig mértékadó francia művészekkel egy nívón alkotott, és ezt tőlük teljesen függetlenül tette. Szembefordult az akkor divatossal, a historizmussal, hogy rátaláljon a saját útjára és aztán bekerüljön az Uffizi halhatatlanjai közé. „Elhatároztam ennélfogva a Piloty-iskolából kilépni, s ezután csak egy tanárt követni, mely engem legjobban fog vezérelni, s ez a tanárom a természet” – írta 1869-ben édesapjának Münchenből, majd korszakalkotó géniuszunkká vált

– hangsúlyozta a megnyitón dr. Varga Judit igazságügyi miniszter.