Szinyei impressziói – Hosszas várakozás után végre megnyílt a Jósa András Múzeum tárlata!
Fotó: Trifonov Éva

Péntek délelőtt megnyílt a Szinyei impressziói című kiállítás a Jósa Andrása Múzeumban, mely november végéig látogatható. Célszerű a 80 Szinyei Merse Pál festményt regisztrálás után felkeresni.

Stílusosan a Jósa András Múzeum kertjében köszöntötték és nyitották meg a nálunk három hónapon át vendégeskedő Szinyei kiállítást. A plein air festő, Szinyei Merse Pál dédunokája, a művészettörténész Szinyei Merse Anna, Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, Nyíregyháza polgármestere, képviselők és közéleti személyiségek és művészek jelenlétében.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta:

Tudjuk, hogy Szinyei Merse Pál a mindig mértékadó francia művészekkel egy nívón alkotott, és ezt tőlük teljesen függetlenül tette. Szembefordult az akkor divatossal, a historizmussal, hogy rátaláljon a saját útjára és aztán bekerüljön az Uffizi halhatatlanjai közé. „ lhatároztam ennél fogva, a piloty-iskolából kilépni, és ezután csak egy tanárt követni, mely engem legjobban fog vezérelni, s a tanárom a természet” - írta 1869–ben édesapjának Münchenből, majd korszakalkotó géniuszunkká vált.

Nyíregyháza, Siófok, Miskolc, Pécs, Eperjes, Szécsény, Győr és több budapesti intézmény, illetve gyűjtő egyet akarása nyomán született a mostani kiállítás, mely Kaposvárról érkezett Nyíregyházára. A hírek szerint  tovább már nem lesz látható így együtt ez a 80 kép, melynek java része a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona.

Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte:

Tudjuk, hogy manapság az emberek attrakciókra, élményekre várnak mindenütt, és ezért azt gondoltuk, hogy a legnemesebb célt tűzzük ki, hogy a magyar kultúra, a magyar hagyomány és történelem legnagyobb színvonalú művészeti, jelen esetben festői kiállítását hozzuk. Én nagyon örültem, hogy ilyen volt a fogadtatás, és biztos vagyok benne, hogy ennek a kiállításnak is ilyen lesz. Az sem véletlen, hogy a VIDOR Fesztiválra időzítettünk. Szerettünk volna segíteni, abban is, hogy a VIDOR  Fesztivál közönsége eljöhessen ide.

A polgármester utalt a több mint 30 ezer látogatót vonzó előző kiállításokra, a Seuso–kincsek, illetve a Munkácsy kiállítás népszerűségére. Bár már zajlanak a tárgyalások, ma még titok a jövő évi tárlat, de Dr. Kovács Ferenc megerősítette a hírt, hogy hamarosan megújul a  151 éves Jósa András Múzeum régi épülete.

Szűcs György művészettörténész megnyitójában utalt Szinyei csalódottságára, élete tragikus fordulataira, mellőzöttségére, a meg nem futott életpályára. 60 évesen nyitották első önálló kiállítását. Ezzel szemben a francia impresszionosták méltó hazai előfutára volt, illetve annak az új festőnemzedéknek a tagja, akik elszakadtak a historizmustól, megújították a régi hagyományokra épülő táj– és portréfestészetet.

Szinyei Merse Anna művészettörténész, kurátor azt mondta:

Mivel én még ismerhettem a lila ruhás nőt, dédanyámat, és azon kívül a szüleimmel, nagyszüleimmel, bár kislányként, de mégis csak láthattam a Szépművészeti Múzeumban a háború után, hisezn 1945-ben nem volt alkalmas az idő arra, hogy a centenáriumi Szinyei kiállítást megrendezzék, de 48-ban már volt egy nagy Szinyei kiállítás. Lévén, hogy én 42–ben születtem, engem kézen fogva vezettek a szüleim, nagyszüleim végig a kiállításon.

A festőművész dédunokája rendhagyó tárlatvezetést tartott, és tette ezt a múzeum dolgozói között is, így az ő közreműködésével képzett munkatársak,  illetve katalógus is segíti a kiállítás látogatóit.

A november végéig nyitva tartó Szinyei impressziói című tárlat nem feltétlenül regisztrációhoz kötött, de nagyban segíti a múzeumi dolgozók munkáját, illetve könnyebb a vendégek bejutása is a Jósa András Múzeumba. 

Kapcsolódó galéria

Megnyílt a Szinyei kiállítás