Júniusi pusztító vihar – Elismerések a károk felszámolásában kiemelkedően teljesítőknek!
Fotó: Illusztráció

Június 27-én délelőtt még sütött a nap, a hőség okozott sokaknál kellemetlenséget, délután azonban térségünket is elérte az előre jelzett vihar.

Jelentős mennyiségű csapadék és jég hullott, az orkán erejű szél semmit nem kímélt, fákat, villanyoszlopokat, tetőszerkezeteket is megtépázott. Lakóingatlanok és közintézmények tetejét is megbontotta a viharos erejű szél, mintegy 4500 ingatlan sérült meg Szabolcs-Szatmár-Bereg több mint 80 településén, sok ház lakhatatlanná vált. Az utakra villanyvezetékek szakadtak le, sőt volt olyan település, ahol az oszlopok is kidőltek, így több településen szünetelt az áramszolgáltatás. A legnagyobb kárt Kisvárda és Nyírmada térségében okozta a vihar. Román István kormánymegbízott elmondta:

A megyei Védelmi Bizottság úgy döntött, hogy azokat a szakembereket, akik közvetlenül a károk elhárításában helyt álltak, őket kitüntetésben, díjazásban részesíti. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos elismerni azoknak a munkáját – legyen szó Katasztrófavédelemről, a Magyar Közútról, az önkormányzatokról vagy más szervezetekről, akik helyt álltak abban az időszakban – bizony nem volt könnyű, nagyon sok munkával és fáradtsággal járt, óriási volt a probléma, de néhány nap alatt sikerült urrá lenni ezeken a problémákon.

Hivatásos és önkéntes segítők is akadtak a megye érintett településein; péntek délelőtt a megyei kormánymegbízott elismeréseket adott át a károk felszámolásában kiemelkedően teljesítőknek a Megyeháza dísztermében. Varga Béla a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azt mondta:

Nekünk elsősorban a feladatunk az volt, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessük és további anyagi károknak a keletkezését megakadályozzuk. De a helyzet azt kívánta tőlünk, hogy más szerveknek is segítsünk. A közutak is járhatatlanok voltak – fontos volt, hogy az utakat megtisztítsuk, hiszen addig mi sem tudtunk vonulni, amíg a közutak nem voltak járhatóak. De ugyanezt tettük a vasúttal is. Például a 100-as fővonalon vagy a Vásárosnamény Baktalórántháza közötti vasúti vonalon is segítettük a vonalat, a síneket megtisztítani, hiszen még vonatpótló autóbuszokat sem tudtak küldeni, mert az utak ágakkal voltak tele. Büszkék vagyunk arra, hogy 3 és fél nap alatt ezt a helyzetet lekezeltük. Annyit vonultunk, mint máskor egy év alatt – több mint 2600 bejelentés érkezett hozzánk. Óriási volt az összefogás – természetesen egy ilyen hatalmas nagy viharkár országos összefogást igényelt!

Az ünnepségen 15-en vettek át kitüntetést. A díjazottak között voltak tűzoltók, rendőrök, az E.ON üzemvezetője, a Magyar Közút megyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője is kapott elismerést, valamint HVB titkárokat, és a Kormányhivatal Védelmi Bizottság Titkárságának Titkársági ügyintézőjét is kitüntették.