Szigorú szabályok betartásával lehet felkeresni a háziorvosokat!

Előjegyzéshez kötötték a betegek háziorvosnál történő megjelenését, egy óra alatt legfeljebb 4 páciens vizsgálatát engedélyezik. Maszkban kell megjelenni az orvosnál, akik megmérik a beteg hőmérsékletét és fertőtlenítik a kezüket. Az óvintézkedések azt is tartalmazzák, hogy a páciensek távozása után fertőtleníteni kell a háziorvosoknak. Ezekkel a feltételekkel lehet május 4-től háziorvoshoz menni. Akik ugyanakkor arra kérik a pácienseket, személyesen csak akkor menjenek a rendelőbe, ha ez valóban szükségessé válik.  

Megmérték a lázát és arra kérték, hogy fertőtlenítse le a kezét a páciens, mielőtt a háziorvosával találkozik. A nyíregyházi férfinak egy injekciót adtak be, ezért vált elkerülhetetlenné, hogy személyesen jöjjön el a Körte utcai rendelőbe. – Azért jöttem, mert építőiparban dolgozom és fájt a hátam, illetve doktor úrral beszéltem, fölhívtam. Fogadott és készségesen ellátott – mondta el Zajácz György.

A telemedicina sokat segít!

Egy bőrelváltozásról készült, interneten küldött fotót is megvizsgált a háziorvos. A járványveszély alatt általánossá vált, hogy a betegek egy része nem személyesen találkozott az orvosával, hanem telefonon vagy éppen az internet segítségével tartották a kapcsolatot. A háziorvosok továbbra is arra biztatják a pácienseket, hogy éljenek a modern technika nyújtotta lehetőségekkel, mert a személyes találkozás a május 4-ei enyhítések ellenére is szigorúan szabályozza a beteg és az orvos kontaktusát. – Szigorúan előjegyzéshez kötötték a betegek megjelenését, meghatározták azt, hogy óránként hány beteget láthatunk el, ez négy páciens. Meghatározták, hogy a betegek maszkban jöhetnek hozzánk, jelen pillanatban még a buszra is maszkban szállhatnak fel, tehát ez majdnem természetes, hogy egy orvosi rendelőben is maszkban jelennek meg. Belépéskor lázat mérünk, illetve kezet fertőtlenítünk, a betegek távozásakor pedig egy zárófertőtlenítést kell elvégezni. Azokat a tárgyakat, amelyek a beteggel kapcsolatba kerültek, szék, mérőeszköz, diagnosztikai eszköz, lefertőtlenítjük – fogalmazott dr. Gulyás Gábor háziorvos.

Elmaradt a roham

Gulyás Gábor hozzáfűzte, ma már egyre több háztartásban van vérnyomásmérő, ami szintén megkönnyíti a diagnózisok felállítását. Ugyanakkor, ha EKG-mérésre van szükség, ahhoz természetesen fel kell keresni a rendelőt. Az is kiderült az elmúlt két napban, hogy a legtöbben odafigyeltek a járványveszély miatt kialakított szabályokra, így a háziorvosi rendelőket nem rohamozták meg a betegek.