Szigligeten a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulói

2022. augusztus 20. és augusztus 25. között a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium hetedik, nyolcadik évfolyamos tanulói első alkalommal tölthettek el egy élményekkel teli hetet a Szigligeti Gyermeküdülőben.

A Szigligeti Gyermektábor 10. turnusának élménybeszámolója:

Drága Tina!

Augusztus utolsó hetében egy felejthetetlen élményben volt részem az osztályommal, amelyre remélem, jövőre te is velünk tartasz! Itt egy kis kedvcsináló!

A balatoni kirándulásunk első napján hajnalban kelés és 6 óra utazás után érkeztünk meg a szigligeti szállásunkra, ahol 5 napot töltöttünk el. Az indulásunk estéjén lementünk a Balaton partjára, ahol augusztus huszadika alkalmából látványos tűzijátékot tekinthettünk meg. Szép volt a kilátás, volt zene, és a társaságra sem panaszkodhattunk. Mi más kell egy jó hangulatú estéhez?

Vasárnap korán keltünk, megreggeliztünk, és indultunk a Szigligeti várba. Megmásztuk, gyönyörködtünk a kilátásban, majd pihenésképp megnéztünk egy előadást a solymászatról, ami nagyon érdekes volt. Miután visszaértünk a szállásra, megebédeltünk és következett a jól megérdemelt pihenés, a strandolás. Ezt követte a vacsora, amit a táborhely étkezdéjében fogyasztottunk el. Étkezés után mindenki megrohamozta a fürdőt. Majdhogynem minden este éjszakába nyúló beszélgetések, kártyázás, majd alvás.

A hétfői napunk jelentős részét a Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdőben töltöttük el. A strandnak vannak kinti és benti medencéi is egyaránt, így a rossz idő nem akadályozott meg minket a felhőtlen fürdőzésben, ami remek szórakozás volt számunkra. A visszaérkezés után megvacsoráztunk, s bár a pizsit fellőtték, az éjszaka nem ért véget a tábor lakóinak. A szobákból ki-kiszűrődő nevetés még sokáig elnyomta a tücskök megnyugtató ciripelését a tábor területén.

Kedd reggel sietve indultunk el Tapolcára, hogy le ne késsük az előre lefoglalt időpontot. A kiállítás keretében végigjártunk hat szobát, melyekben bemutatták a tavasbarlang kialakulásának történetét, a karsztjelenségeket hazánkban és külföldön, valamint a barlangászkodásról is szó esett. Ezt egy tízperces mozifilm követte, majd eljött a régóta várt csónakázás ideje! A barlangba vezető pontosan 73 lépcsőfokot megtéve 2-4 fős csapatokba rendeződve ültünk be a csónakokba. Mint megtudtuk, a benti tó vize ivásra is alkalmas, így a merészebbek kulacsaikat a vízbe merítve kóstolták meg a forrásvizet. A barlang megtekintése után a város legszebb parkjához vezetett utunk, ahol kaptunk egy kis szabadidőt, így kis csapatokban néztünk körül a városban. A diákok nagy része megrohamozta a pékséget, ám a mosdó megtalálása ennél bonyolultabbnak bizonyult. Amikor mindenki végzett a vásárlással, elindultunk vissza a szállásra. Noha nem is gondolná az ember, igencsak fárasztó mulatság az evezés, így nem csoda, hogy a délutáni hegymászást nem volt könnyű teljesíteni.

Szerencsére a szervezők megértőek voltak és figyelembe vették kéréseinket, így csak a kápolnát és a kikötőt tekintettük meg. A csapat hangulata azonban a túra folyamán hamar boldogan nyüzsgővé változott, így végül a strandra is bementünk. Kár lett volna kihagyni, hiszen finom pizzát ettünk a Balaton partján és nagyokat nevettünk.

Szerdán Sümegre látogattunk el, ahol a lovagi játékokat tekinthettük meg. Az előadás látványos és hangulatos volt, igyekeztek a közönséget is bevonni. Bár a szavazáson egyértelműen a mongol csapat került ki győztesként, a hazafiasság eszméjében döntetlent hirdettek ki a két, egymással megküzdő sereg között. Az előadott műsort korhű öltözékekben adták elő a közönség számára, ezzel is fokozva a megidézett középkori hangulatot. Visszaérve a táborba, a két osztály tagjai vegyülni kezdtek, és az est végére nem két osztály, hanem csak egy nagy boldog társaság voltunk. A kártyázás, és a fagyasztott chips soha nem látott módon hozta össze az embereket. Míg a tábor egyik részén nagyban folyt a társasjátékozás, a másikon röplabdacsapatok mérték össze tudásukat. Bár az idő teltével a Nap lement, a természetes fény helyét átvette a sok modern eszköz fénye.           

Csütörtökön indultunk Nyíregyházára, s a hazaút sem bizonyult rövidebbnek, így újabb 6 óra buszozás után érkeztünk meg.

A beszámolóm végéhez érve fontos megemlítenem azt is, hogy ez a hét felért egy teljeskörű lábedzéssel is, a vádlink izmosabb, mint valaha.

Remélem, sikerült átadnom egy szeletét ennek a csodálatos egy hétnek, amit Szigligeten töltöttem, és jövőre te is jelentkezel!

Az élménybeszámolóm végére érve szeretnénk megköszönni a buszsofőrök, Bandi bácsi, a gondnok, a takarító néni és a szakácsok munkáját.

Nagyon köszönjük osztályfőnökünknek, Fülöp Attiláné Tanárnőnek, hogy elkísért minket, odafigyelt ránk a tábor ideje alatt.

Nagy köszönet jár még a tábor vezetőjének, Dr. Hudákné Fábián Nórának, aki évről évre változatos programjaival és szeretetével varázsolja ilyen csodálatossá a gyerekek és tanáraik hetét!