Szeretett városunk, Nyíregyháza – Mandrik István szerint emberi léptékű, szépülő a város

– Már szinte nagyobb lokálpatrióta vagyok, mint akik itt születtek – mondja egy kacsintás kíséretében a gyakran tréfálkozó, de a munkában viccet nem ismerő Mandrik István. A Menedzser Iroda Kft. ügyvezetője – aki számos helyen képviseli a szakmáját és a várost országos színtéren – alig negyedszázada költözött a fővárosból Nyíregyházára, de nem cserélné semmivel emberi léptékű, szépülő városát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 12-ei számában.)

A Sárvár mellett született igazgatót sokan féltették 1996-ban, mikor budapestiként megnyílt előtte egy lehetőség. A hivatásos honvédtisztből biztonságvédelmi szakemberré váló Mandrik István a Civil Biztonsági Szolgálatnál dolgozott akkor, melynek üzletrésze volt  a  nyíregyházi cégben, ahová vezetőt kerestek, rendbe szedni a vállalkozást. Szinte „őrültnek” nézték akkor, akit „majd megesznek a tirpákok”. Neki előítélete nem volt, csak a kihívást látta, így egy 400 embert irányító munkakörből Szabolcsba költözött, hogy új, fejlődő pályára állítsa mai cégét.

Rengeteget fejlődött

Egyértelműen jó döntést hoztam. Az átalakítás idején furán néztek rám, de mikor megértették, hogy a reformból mindenkinek haszna lesz, mellém álltak. S a városban sem csalódtam: rengeteget fejlődött azóta Nyíregyháza. Én már akkor is sokkal pozitívabbakat tapasztaltam az emberektől, mint amit mondogattak Pesten. Elhoztam ide sokszor a barátaimat, akik megkérdezték: István, van itt gyorsétterem? Mondom nekik, lehet, hogy több is... És a városra, a bevásárlóközpontokra is rácsodálkoztak, nahát, itt budapesti a színvonal? Ma már bárki láthatja, hogy ez egy szép és egyre igényesebb megyeszékhely.

Élhető város

S hogy Nyíregyháza munka szempontjából sem a „világ végén van”, arra bizonyság, hogy Mandrik István innen (!) irányít budapesti vállalkozást, több szakmai szervezet tagja, például az Országos Munkavédelmi Bizottság  ügyvivője, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége munkavédelmi szakterületének irányítója, oktató és rengeteg konferencia előadója, így nem csoda, hogy 2006-ban az Év Biztonságvédelmi Szakembere lett, s nyolc különböző miniszteri szintű kitüntetése van.

Ma már nincs messze Budapest, könnyebb eljutni a városhatárig, mint onnan a Parlamentig... Ez Nyíregyháza egyik nagy előnye a fővárossal szemben: emberi léptékű, élhető. Ha kocsival menet „elbambulok”, akkor is odaérek szinte bárhová tíz percen belül. Itt lehet élni, levegőt venni, közlekedni, ott nem nagyon.

Együttműködő partner

Mandrik István – akinek cége tagja a Magyar Biztonságvédelmi Egyesületnek, a megyei tűzoltószövetségnek és a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesületnek is – „aktívan” szereti városát, azaz szívesen ad is. Több kulturális projektet támogat, s nem először járul hozzá komolyan a VIDOR Fesztiválhoz – különös véletlen, hogy augusztus 23-án, a 70. születésnapján nyílik meg a következő... De több, országos rendezvényt is idehozott már, őszre pedig a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület ülését csábítja hozzánk, mert azt érzékeli: Nyíregyháza biztonságra törekvő város a munka-, tűz- és környezetvédelem területén is, amiben tapintható az együttműködés a lakossággal, a vállalkozásokkal.

A biztonságot szolgálja az a látványosan sok infrastrukturális fejlesztés, útépítés is, ami az elmúlt években zajlik. S bár a nyugati elkerülő lassan kész, a jövőben jó lenne elérni a teljes körgyűrűt, és kezdeni valamit a Tokaji úti vasúti átjárás hosszú évtizedek óta ígért megoldásával az életminőség további fejlesztése érdekében.