Szerencsét is hoztak! Újévi jókívánságokkal érkeztek a kéményseprők a Városházára
Fotó: Szarka Lajos

Cilinderben, díszruhában, fehér sálat kötve, rugós kotróval érkeztek új évet köszönteni a kéményseprők a Városházára.

Nyíregyháza polgármestere és alpolgármesterei fogadták őket, ajándékkal is kedveskedtek a szerencsehozó mesterembereknek; természetesen ők is ajándékoztak, majd a városvezetőkkel közösen értékelték a 2019-es esztendőt és összegezték a 2020-as teendőket. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, nemcsak a fejlesztésekre lehetnek büszkék a nyíregyháziak.

Kialakult egy olyan közösség Nyíregyházán, amely nagyon jó, hiszen vannak emberek, ráadásul sokan, akik felelősséget éreznek a városért. Figyelnek arra, ami történik, javaslatokat és észrevételeket tesznek, akár kritikákat is megfogalmaznak és ez nagyon jó, hiszen ettől 'közös' a mi ügyünk és ennek megfelelően, ezt figyelembe véve végezzük mi is a munkánkat nap mint nap. Most például: a január mindig a költségvetés készítésének az ideje, február hatodikára tervezzük a közgyűlést, amely elfogadja a város ez évi költségvetését.

A kéményseprők városházi látogatása már hagyomány Nyíregyházán. A fekete ruhás szakemberek érkezése, köszöntése a régi mondóka és a babona szerint is szerencsét hoz. Valkó Attila a Sz-Sz-B Megyei Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője elmondta:

Kéményseprőt látok, szerencsét találok – ez a mondás még mai napig is él és arra vonatkozik, hogyha az ember kéményseprőt lát, akkor be kell invitálnia a lakásába ahhoz, hogy a kéményt kitisztítsák, hogy le ne égjen az ingatlanuk. És az emberek, ha kéményseprőt látnak, akkor általában keresik a gombokat – vagy a kéményseprő öltözékén, esetleg saját ruhájukon fogják meg a gombot. A mondás szerint így találjuk meg a szerencsénket jövőre is!

A városvezetők és a kéményseprők pezsgős koccintással, újévi jókívánságokkal köszöntötték és indították a 2020-as esztendőt.

Kapcsolódó galéria

Újévi jókívánság a Városházán - 2020