Szerdán pattanj biciklire, megéri! 18. alkalommal rendeznek autómentes napot Nyíregyházán

A szabolcsi megyeszékhelyen kerékpáros alapítványok, a zöld mozgalomban résztvevő civil szerveztek és az önkormányzat fogott össze, hogy a mozgást és a környezetvédelmet népszerűsítsék. A kétezres évek elején még csak néhány tucat biciklis vonult fel, tavaly azonban már közel 200-an emelték magasba a biciklijüket a város főterén. Idén minden korábbinál színesebb programok várják az érdeklődőket.

A szabolcsi megyeszékhelyen 2000-ben csatlakoztak először a Franciaországból indult, de néhány év után már Európa-szerte népszerűvé vált rendezvényhez. Szerdán délután Nyíregyháza 18. alkalommal csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz. Minden korábbinál színesebb és izgalmasabb programokkal várják a résztvevőket. A cél, hogy minél több nyíregyházi döntsön úgy, hogy autó helyett biciklivel közlekedik.

Gyakran látjuk azt, hogy egy-egy autóban csak egy ember ül, miközben Nyíregyházán fejlődik a kerékpáros infrastruktúra. Most már több mint 70 km állrendelkezésünkre és ezt ki kell használni, egyrészt az egészségünk érdekében, másrészt a környezetünkért is, hiszen nap mint nap szembesülünk azzal, hogy milyen problémákat okoz a klímaváltozás.

– fogalmazott Tokár Róbert, főszervező. 

Az autómentes nap programjai szerdán, szeptember 18-án, délután kettőkor kezdődnek Nyíregyházán. A programoknak részben a Kossuth tér ad helyet, ahol utcai színész, autós baleset szimuláció, trial bemutató várja az érdeklődőket. Ezzel párhuzamosan pedig a Bujtosi Városliget is csalogatja  bicikliseket. A tóparton többek között ki lehet próbálni majd a hősképzőt, a mega-ugrálóvárat, az élő csocsót, az óriás mászófalat, az ügyességi pályát és a labirintust is. Azok a kerékpárosok, akik legalább öt helyszínen megjelennek és erről pecsétet is szereznek, egy vagány pólóval lehetnek gazdagabbak. Az autómentes napot az önkormányzat támogatja.  

A kerékpározás a reneszánszát éli. Fontos, hogy azok, akik kerékpárra ülnek, ne csak a biztonságos közlekedést sajátítsák el, hanem megtanuljanak mindent, ami ezzel jár és mindenki más a kerékpárosokkal előzékenyebb legyen, a városnak ez az érdeke. Másrészt az, hogy a levegőnk tisztaságára figyeljünk.

– mondta el dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

Az autómentes nap szerda délután a Realmen koncertjével zárul, ami 17:00 órakor kezdődik.