Nyilvános a Tirpák Fesztivál étlapja – Idén 4000 szelet sütőtökös málét osztanak ki

Nyilvános a Tirpák Fesztivál étlapja – Idén 4000 szelet sütőtökös málét osztanak ki
Nyilvános a Tirpák Fesztivál étlapja – Idén 4000 szelet sütőtökös málét osztanak ki

Több mint húszezer adag étek készül jövő héten hétvégén Nyíregyházán, ahol immár hetedik alkalommal tartják meg a város egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Tirpák Fesztivált a Kossuth téren. Tavaly tirpák almás-fahéjas puffanccsal kínálták a kilátogatókat, idén pedig vasárnap 4000 szelet sütőtökös málét osztanak ki.

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne adjon valamilyen rendezvénynek helyet a szabolcsi megyeszékhely. Alig pár nap telt el azóta, hogy véget ért a VIDOR Fesztivál, most pedig a gólyalábasok, a népszerű zenekarok és a pantomimesek helyett, fakanalak, és bográcsok lepik majd el a Kossuth teret és persze a finom illatok sem maradnak el: szeptember 21-én és 22-én hetedik alkalommal rendezik meg a város főterén a Tirpák Fesztivált, negyedik alkalommal pedig a Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokságot.

Több mint 20 ezer adag

A „szakma” és az amatőr főzőcsapatok is remekelnek majd, hogy a kilátogató vendégek több tucat étel közül válogathassanak. Szombaton 28 – köztük hazai profik és iskolai csoportok, valamint határon túliak –, vasárnap pedig 31 csapat – intézmények, szervezetek, baráti társaságok, lakókörzetek – ragadnak fakanalat (Vasárnap a szokásos vándorserleg mellett a helyszínen szavazni lehet a legszebb standra, a legjobb hangulatú csapatra, valamint a közönség díjat is átadják), így a két nap alatt a főzőcsapatok több mint 20 000 adag étellel készülnek.

A jövőhét hétvégi Tirpák Fesztiválon kóstolójegy ellenében az alábbi ételeket lehet majd megízlelni:

Szombati ételek:

Szabolcsi töltött káposzta tejföllel; Hagymás ropogós csülök kenyérrel, savanyúval; Toroskáposzta; Vadpörkölt; Körmös csülkös pacal, burgonya; Lapcsánka forgatag; Kapros harcsagombóc túrós csuszával; Birkás töltött káposzta; Túrós sztrapacska; Káposztás sztrapacska; Fűszeres hagymás vér; Törtpaszúly hagymás zsírral; Törtpaszúly füstölt hússal; Gerslis zöldséges bableves; Tanyasi birkapörkölt, tarhonya, savanyú; Babgulyás; Töltött lángos (paprikás krumplis, szilvalekváros); Nyírségi gombócleves; Böszörményi káposztás-cukkinis lapcsánka; Böszörményi málékásás töltött káposzta; Demecseri töltött káposzta; Káposztával töltött lángos; Halászlé; Korhely halászlé; Csülkös toroskáposzta; Tördelt tésztaleves füstölt kolbásszal; Puliszka, tepertõs pergelt hagymával; Tirpák gyümölcsös sütemények; Almás porlós; Görhe; Káposztás rétes; Tökös-má­kos rétes; Almás rétes; Meggyes rétes; Szilvás habos; Almás lepény; Szilvás virág; Ropogós csőröge lekvárral; Strúdli.

Vasárnapi ételek:

Birkapörkölt; Birkagulyás; Marhapörkölt; Öhön; Káposztás, fokhagymás tejfölös, sajtos lángos; Lencsegulyás; Grillhúsok, saláták, lapcsánka; Töltött lángos; Grillezett sertés hús és grillkolbász; Grillezett húsok, saslik; Marhapörkölt; BBQ húsok; Halászlé; Kukoricakásás töltött káposzta füstölt hússal; Pikáns grill húsok zöldségekkel; Párolt tarja kolozsvári burgonyával savanyusággal; Csülkös paszuly leves, Káposztás-túrós sztrapacska, körömpörkölt, beregi cigánypecsenye bográcsban, csöröge, házi kovászos rozs kenyér; Hagyományos házi készítésű sütemény (kőttes kalácsok, rétes, darabos sütemények töltelékkel: meggyes, almás, mákos, diós, túrós káposztás stb.); Galambpörkölt; Kisteleki szőlői toroskáposzta; Szívbarát ételek; Hurka; Mangalica sertészsírral szőnyegbombázott sült májas hurka savanyúsággal, mártással kemencében sült kenyérrel; Mangalica szalonnával tűzdelt sertészsírban sült paraszt kolbász savanyúsággal, mártással kemencében sült kenyérrel.