Szerda éjfélig tart a hőségriadó

Bár már két napja nagy a hőség Nyíregyházán, ez a Központi Orvosi Ügyelet forgalmán nem látszik meg. Az orvosok azt mondják, a kánikula leginkább a gyerekeket, időseket és betegeket viseli meg, náluk a nagy melegben a leggyakrabban fejfájás, szédülés, vérnyomás emelkedés jelentkezhet, de az idősek és betegek közül a legtöbben már tudják, hogy a rekkenő hőségben mit és hogyan kell tenniük, hogy ne legyenek rosszul.
– A nagy hőség a leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg – mondta Gelléné dr. Szerényi Nikoletta háziorvos rezidens. – Nekik azt javaslom, hogy szerdán éjfélig a nagy melegben maradjanak a hűvösben és fogyasszanak bőségesen folyadékot. De a betegek mellett a kisgyermekekre is nagy figyelmet kell fordítani, ők csak úgy mehetnek a napra, ha legalább 50 faktoros naptejjel bekenik a bőrüket.

 

A LAKÓTELEPEKEN ÉLŐK AZ ÁRNYÉKBAN HŰSÖLNEK

 

A Jósavárosi lakótelepen délelőtt sokan lementek a házak elé, a padokon ücsörögtek, árnyékot, hűvöset és szeles helyet kerestek. Azt mondták, a panellakásokban nehezebb elviselni a hőséget. Sokan a gyerekekkel is kimozdultak a lakásból.
– Mielőtt elindultunk otthonról, bekentem a kicsit naptejjel – mondta Botos Andrea. – Van nálam víz és sapka a gyereknek, ha majd kimegyünk a napra, akkor ráadom. De nem sokat leszünk kinn, délben hazamegyünk, hogy ne legyünk a tűző napon.
A tartós kánikula miatt szerda éjfélig Magyarország egész területén a legmagasabb fokozatú hőségriadó van érvényben. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a kánikulában mindenki igyekezzen alacsonyan tartani testhőmérsékletét, ha lehet, tartózkodjon hűtött helyiségben, lehetőleg kora reggel és este szellőztessen, aki teheti, zuhanyozzon gyakran, mindenki viseljen világos, bő ruhát, egyen frissítő ételeket és biztosítsa a folyadékpótlást, ilyenkor napi 2 és fél – 3 liter folyadék, lehetőleg ásványvíz elfogyasztása ajánlott.

 

HÁROM HELYSZÍNEN IS VIZET OSZTANAK A JÁRÓKELŐKNEK

 

A hőségriasztás miatt Nyíregyházán a szerdai enyhülésig három helyszínen is hűtött vizet osztanak a járókelőknek. Nyíregyháza polgármestere palackozott ásványvíz osztását rendelte el a Dózsa György utca és Nagy Imre tér találkozásánál, itt a közterület-felügyelet munkatársai fél 1-től kínálják vízzel a járókelőket. A Nyírségvíz a Kossuth téren 12 és 16 óra között oszt vizet, a NYÍRVV munkatársai pedig déli 12 órától a Rákóczi utca és Kossuth utca kereszteződésében kínálják ásványvízzel az arra közlekedőket.

F.A.