Szeptember végén lesz a kutatók éjszakája!
Fotó: archív

Magyarország legnagyobb tudomány-népszerűsítő rendezvénysorozatát, a kutatók éjszakáját minden évben szeptember legvégén tartják meg, idén szeptember 30. és október 1. között.

 

Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

 

Annyi már bizonyos, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen a Nyíregyházi, valamint a Debreceni Egyetem is csatlakozott a programhoz. Lehetőség lesz – többek között -virtuális hegesztésre, betekinteni a laborba, megtapasztalni a kapszaicin varázsát, a 3D mérőgépet, és meghallgatni egy előadást arról, hogy a robotok hogyan segíthetik az idősek ellátását, az algoritmusok a gyermekek védelmét, a virtuális valóság pedig a traumák feldolgozását.

 

Részletes programok: www.kutatokejszakaja.hu