Szelektív Szombat május 14-én – A helyes hulladékgyűjtésre hívják fel a figyelmet

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. – ennek érdekében jött létre a Szelektív Szombat. A családi napot ebben az évben is megszervezik, május 14-én egész napos családi programmal várja a társaság az érdeklődőket a Kossuth téren.

Sok évvel ezelőtt, 2008-ban szerveztek először Szelektív Szombat rendezvényt a városban. Már a kezdetekkor is az volt a cél, hogy felhívják a lakosság figyelmét a hulladékgyűjtés helyes gyakorlatára. Az Erdei Tornapályán át, a stadionon át már sok helyszínen megszervezték a Szelektív Szombatot, majd végül a Kossuth tér maradt a program végleges helyszíne. Ebben az évben május 14-én mérhetik össze hulladékgyűjtési tudásukat a családok, akik játékos állomásokon keresztül adhatnak számot ismereteikről.

Szemléletformálás kicsiknek és nagyoknak

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. minden érdeklődő iskolába elmegy és bemutatóórát tart a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtésről és annak fontosságáról, hiszen a szemléletformálást már egészen kis korban érdemes elkezdeni. A lakosság pedig a társaság különböző kezdeményezésein keresztül tudhatja meg ezeket az információkat, amelyeket egész évben hirdetnek a nyíregyháziak számára.

Nem elegendő a szolgáltató rendelkezésre állása, akár a gyűjtőjáratok szervezésével, akár az edényzet biztosításával Fontos a lakossági hozzáállás is, az eredményes szelektív hulladékgyűjtéshez a lakosság tud a legtöbbet hozzátenni. A hulladék sorsa a keletkezés pillanatában dől el. Amikor valami hulladékká válik, rendkívül fontos, hogy biztosítsuk a lehetőséget, hogy a megfelelő edénybe kerüljön. Ha ebben a pillanatban a vegyes gyűjtőedénybe kerül, akkor nem megoldott ennek a tovább hasznosítása, mert a vegyes hulladékból kiválogatni rendkívül költséges és egyes esetekben lehetetlen is” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Környezettudatos gondolkodás

A Szelektív Szombat további céljai között szerepel például a megelőzés is, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy olyan terméket vásároljunk, ami nem tartalmaz felesleges csomagolást. Ez a rendezvény a szelektív hulladékkezelés ünnepe, minden évben több ezer érdeklődő gyűlik össze a Kossuth téren – tette hozzá Petró Árpád. A cégvezető azt is kiemelte, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy amíg a vegyes hulladék mennyisége csökken, addig a szelektíven gyűjtött hulladéké nő a városban. A nyíregyháziak nagy részét a környezettudatos gondolkodás jellemzi.

A lakosság szerepe

A szemléletformálás cégünk társadalmi kötelezettségvállalása is és úgy gondoljuk, hogy csak közösen a lakossággal tudunk eredményeket elérni. Hogy mit várunk a lakosságtól? Természetesen azt, hogy megfelelő módon kezelje a hulladékát, hogy ne mindent a vegyes hulladékgyűjtőbe dobjon, hanem a papírt, a műanyagot, esetleg az alumínium italos dobozt, az erre kijelölt helyre. Számtalan lehetőség van Nyíregyházán, hogy a hulladéktól a megfelelő módon tudjunk megválni, gondolok itt a házhoz menő járatokkal ürített családi házas övezetekben a 240 literes szelektív gyűjtőedényekre, a társasházi övezetekben a gyűjtőszigetekre, egyes esetekben már a társasházak is a saját hulladéktároló helyiségükbe szelektív gyűjtőket kérnek ahhoz, hogy a lakosság már ott, a helyszínen és ne a közterületeken végezze a szelektív hulladékgyűjtést” – tette hozzá a cégvezető.

A hulladékudvarokban pedig a szemét minden formájától megválhat a lakosság, építési és akár veszélyes hulladéktól is, de Nyíregyházán már működik Újrahasználati Központ is. Többek között erről is megtudhatnak majd minden információt az érdeklődők május 14-én.

Programok május 14-én

A Szelektív Szombaton már 9 óra 30 perctől elkezdődnek a színpadi produkciók, majd délutántól estig tánccsoportok, helyi és országos zenekarok lépnek fel a Kossuth téren, majd 18 óra 30 perctől az LGT sztárjaival Zenevonat szuperkoncertre várják a közönséget. A 13 állomásos játék során pedig értékes ajándékot kapnak azok, akik a legtöbb pontot gyűjtik össze. A regisztráció után egy menetlevelet kapnak a családok, ezeken szerepelnek majd az eredményeik. A tanulságos és gyakorlatias játékok mellett arcfestőkkel, kukásautó-bemutatóval, kézműves sátorral és sok érdekes programmal várják a résztvevőket.