Szelektív hulladékgyűjtés – Szemléletváltás a gyerekeken keresztül
Fotó: Illusztráció

A nyíregyházi óvodások és általános iskolák tanulói számára meghirdetett „Szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése” témájú pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadására hétfőn délelőtt került sor. A gyerekek két kategóriában pályázhattak. Egyrészt készíthettek figyelemfelkeltő rajzot, másrészt verset vagy mondókát a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatának népszerűsítése témakörben.

A gyerekek munkáit kategóriánként és korcsoportonként díjazták, de a győztes pályamunkák mellett valamennyi pályázót ajándékkal jutalmazzák meg a szervezők a hétfőn délelőtt tartott eredményhirdetésen és díjátadón a nyíregyházi VMKK-ban. Petró Árpád, az ÉAK Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, az ő feladatuk a szolgáltatás biztosítása, azonban az edényzetek megfelelő használata és a környezettudatos hozzáállás is kell a hatékony szelektív hulladékgyűjtéshez.

Úgy gondoljuk, hogy már gyerekkorban kell, hogy találkozzanak a gyerekek a környezetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával, a helyes hulladékgyűjtés gyakorlatával, hogy ez később rutinfeladattá váljon. Ez is egy szemléletformáló tevékenység volt, meglepetésünkre nagyon sok pályamunka érkezett be. A gyerekek nagyon átélték ennek a lényegét. Jók között is vannak legjobbak, ezért korosztályonként bíráltuk el a pályamunkákat.”

A cégvezető hozzátette, ezzel is tettünk egy lépést a környezetünk megóvása érdekében, így a gyerekek a felnőtté válás folyamán ismét találkozhattak a környezetvédelemmel. Jászai Menyhért alpolgármester a megnyitón hangsúlyozta, a gyermekek által így a családok életében is szemléletváltás megy végbe, és a legnagyobb eredmény, hogy ezáltal kialakulhat a hulladékgyűjtés jó gyakorlata.

A jó dolgok mindegyike kis korban kezdődik, nagyon fontos a szemléletformálás ahhoz, hogy felnőtt korban eredményeket érjünk el. Ennek köszönhetően a gyerekek is részesei a szemléletváltásnak, majd ők fogják az idősebbeket figyelmeztetni, hogy a berögzült rossz szokásokat szelektív hulladékgyűjtésre cseréljük. Azon túl, hogy a gyerekek is foglalkoznak ezzel a témával, az információkat hazaviszik a gyerekek, és így a szelektív hulladékgyűjtés beépülhet a családok életébe, és ez a legnagyobb eredmény.”

A díjátadó ünnepségen az az iskola és óvoda is különdíjat kapott, amelyből létszámarányosan a legtöbb pályamunkát nyújtották be a gyerekek. Ezentúl a közönségszavazás során legtöbb kedvelést elnyerő pályamunkák is díjazásra kerülnek.

Kapcsolódó galéria

ÉAK rajzpályázat nyertesei 2022