Szedjünk együtt vadókát a Sóstói-erdőben!

A vadókaszedés rejtelmeiről hét közben Szigetvári Csabát, az E-misszió Egyesület programvezetőjét kérdeztük.

– Mit jelent a vadókaszedés, nem mindenki érti pontosan mit is takar ez a kifejezés pontosan?

– A jelenlegi akció során elsősorban vadkörtét és vadalmát fogunk szedni, annak van a fő szezonja, de ha lesz rá idő és lehetőség, bodzát is gyűjtünk. A Sóstói-erdőben nagyon sok őshonos vadgyümölcs terem, a legfontosabbak: madárcseresznye, vadalma, vadkörte, fekete bodza, szeder, kökény, csipkebogyó, mogyoró. Ezek közül nagyobb mennyiségben a bodza, vadalma, vadkörte és kökény található.

– Milyen ,,termésre” számítanak?

– A vadalma és vadkörte termésmennyisége évről évre változik. A vadkörte esetében nagyjából kétévente van bőséges termés az erdőben; 2014-ben nagyon kevés termett, de 2013-ban és idén különösen sok vackor érett be. A vadalma esetében kiegyensúlyozottabb a termésmennyiség.

– A gombaszedésnél már kezdjük megtanulni, hogy nem szedhetjük a gombát korlátlanul az erdőben, hanem csak 2 kg/fő mennyiséget. Vadóka esetében van-e ilyen szabály?

– Az állami erdőkben általában bárki szedhet saját szükségletre vadgyümölcsöt, a jelenlegi jogszabályok szerint személyenként naponta 2 kilogrammot. Ennél nagyobb mennyiség esetén az erdőgazdálkodó (jelen esetben a Nyírerdő Zrt.) engedélye szükséges. Házi felhasználásra néhány kilogrammnál többre általában nincs is szükség.

[REKLAM]

– Hogyan találhatjuk meg a vadalma- és vadkörtefákat a Sóstói-erdőben?

– A vadgyümölcsfák megtalálása némi szakértelmet igényel. Ezek általában nem túl feltűnő fák, csak a tavaszi virágzáskor és bőséges terméséréskor lehet könnyen megtalálni. Megkülönböztetni sem olyan egyszerű őket, mert a vadkörte termése is az esetek többségében alma alakú. Mind a vadalma, mind a vadkörte éretten vagy féléretten lehullik, tehát a fáról szakítani nem érdemes. A vadkörte még a lehullás után utóérik, a húsa megszottyosodik, édesebb lesz. A bodzatermés szedésénél arra érdemes vigyázni, hogy a fekete bodzát ne tévesszük össze mérgező rokonával, a gyalogbodzával (a fekete bodza cserje, terméses tányérjai lecsüngők, bogyói kisebbek; a gyalogbodza kb. másfél méter magas erőteljes lágyszárú, terméses tányérjai általában felállók, bogyói nagyobbak).

– Mióta gyűjtik a vadókát? Mi lesz az összegyűjtött vadgyümölcs sorsa?

– Az E-misszió Egyesület a Sóstói-erdőbe szervezett akcióinak keretében 2011-től gyűjt vadkörtét és vadalmát önkéntesek segítségével; mindig csak olyan mennyiséget, hogy az erdő állatainak is bőven maradjon. Ezalatt az idő alatt többféle receptet kipróbáltak az egyesület munkatársai és önkéntesei: ezeket az érdeklődők minden évben az Erdők Hete alkalmával október elején rendezett Nyírerdő Napon kóstolhatják meg. Készült már vadalma- és vadkörteszörp, vackorlekvár natúr módon, valamint kökénnyel és szőlővel vegyesen, vadalmabefőtt, bodzalekvár, bodza-szeder lekvár, vadalma és vadkörte ecet, továbbá pálinka is. Receptek a Sóstói-erdő honlapján (www.sostoierdo.hu) olvashatók, ezeket otthon is kipróbálhatjuk!

(-z. -a.)