Százezredik látogató a múzeumfaluban – A Pásztorforgatagon köszöntötték a vendéget

Pásztorforgatagra várták az érdeklődőket szombaton a Sóstói Múzeumfaluban. Csikós bemutató, pásztortánc, népművészet is volt a skanzenben, de természetesen az ételek is a középpontba kerültek a rendezvényen. Szombaton az intézmény százezredik látogatóját is köszöntötték a Sóstói Múzeumfaluban.

Újabb rendezvénytől volt hangos a Sóstói Múzeumfalu szombaton, már harmadik alkalommal szervezték meg a Pásztorforgatagot. Szent Vendel a pásztorok védőszentje, ennek apropóján október közepén, Vendel napján a pásztorok a számadás és a jószágok behajtása mellett vásárokat és mulatságokat is tartottak. A valamikori szokást megidézve döntött úgy a skanzen pár évvel ezelőtt, hogy Pásztorforgatagot szerveznek Nyíregyházán. A Hortobágyi Nemzeti Park csikós csapatát és a karcagi „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesületet is vendégül látta a Sóstói Múzeumfalu szombaton. Természetesen mindemellett elmaradhatatlan programelem, hogy a Pásztorforgatag ízvilágát is bemutassák a Sóstói Múzeumfaluban. A menülistán szerepelt a pásztortarhonya, a gulyásleves és a birkapörkölt is, de egy további különlegessége is volt a szombati programnak.

Különleges vendég

A pásztorok nekünk mindig szerencsét hoznak, ma köszönthettük a százezredik látogatónkat, ez egy történelmi pillanat, hiszen a múzeumfalu életében még nem volt ilyen nagy látogatószám. A 90 ezret már elértük többször is, de a százezredik látogatót idén értük el először és ráadásul ezen a napon. Pásztornapot már harmadjára szervezett a Sóstói Múzeumfalu. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére nem igazán jellemző, már nincsenek aktív pásztoraink, de ezt a hagyományt, ami az őszi ünnepkörbe beletartozik, hogy behajtják a nyájakat, ilyenkor azért elszámolás van, mi is elszámolunk ezzel az évvel” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A múzeumfalu ebben az évben még egyszer készül egy gasztronómiai rendezvényre, már hagyomány, hogy minden évben Márton-napi programokat szerveznek. Így lesz idén is, november 12-én.

Kapcsolódó galéria

Pásztorünnep a Sóstói Múzeumfaluban 2022