Szatmári állatalakoskodó felvonulás a disznótoros fesztiválon

Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, megannyi disznós finomság, és persze jó hangulat. Ez vár azokra, akik február 19-én, jövő hét szombaton a Sóstói Múzeumfalut választják úti célul. A IV. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és egyben a XX. Nemzetközi Böllérversenyen ugyan koncertek és zenés-táncos részek nem lesznek, a főszerepben ezúttal is a gasztronómia áll majd, egyfajta vásári forgatagként. Ha pedig forgatag: érkezik a botos busó­cso­port Mohácsról és itt lesznek a szatmári állatalakoskodók is Panyoláról.  (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

Vödröt áruló cigányasszony, szalmával körbefont medve és halottas sirató asszonyok. Nem először érkeznek a panyolaiak a Sóstói Múzeumfaluba, ahol ezúttal szatmári állatalakoskodó felvonulással szórakoztatják majd a kilátogatókat. Merthogy a szatmári falu nemcsak a pálinkájáról és a szilvájáról híres, hanem farsangi mulatságáról is. Ebből adnak ízelítőt jövő hét szombaton Nyíregyházán.

– Panyolán a régi időkre vezethető vissza a télűzés mulatsága, amit a szakemberek alakoskodásnak hívnak, mivel jellegzetes alakok jelennek meg a felvonuláson. Ujváry Zoltán, a híres debreceni néprajzprofesszor 1965-ben gyűjtéseit felhasználva még  filmet is készített a szamosháti farsangi eseményekről, majd később ezek a szokások a panyolaiak kezdeményezésére újra megelevenedtek. Nálunk a Szamosparti Nyugdíjas Klub őrizte a hagyományokat, idén nyolcadjára pedig településünk újjáélesztette ezt a szokást – egy fiatal csapat ötlete alapján – állatalakoskodó jelmezes felvonulással és azóta töretlenül azon dolgozunk, hogy ezt a kincset megyei és országos szinten is ápoljuk és tovább adjuk a következő generációnak – mondta el megkeresésünkre Muhari Zoltán polgármester.

„A közönséget vidámítjuk majd”

– Nem először érkezünk majd Nyíregyházára, ezúttal szatmári állatalakoskodó felvonulással készülünk, jelmezeket öltünk magunkra és így vidámítjuk a közönséget. Bemegyünk minden portára, jön velünk szalmával körbefont medve a kisbocsával, cigányasszony, pap, és persze nem maradnak otthon a halottas sirató asszonyok sem. Délelőtt és délután is felvonulunk, hogy minél több kilátogatóval találkozhassunk. Bízunk benne, hogy sokakkal megismertethetjük majd a népszokásokat, de szívesen látunk mindenkit Panyolán is, akár a fesztiválunkon, akár az állandó kiállításunkon a Széles Gyula alkotóházban, ahol még többet megtudhatunk a múltról, az ismert debreceni néprajztudós, Ujváry Zoltán gyűj­tései révén.