Közeleg az esküvőszezon: már 169 pár bejelentette házasságkötési szándékát

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg hazánkban a Házasság hete elnevezésű országos rendezvénysorozatot február 13. és 20. között. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára. Szerencsére, Nyíregyházán tavaly sem csökkent a „kedv”. A házasságkötések száma meghaladta mind a 2020, mind a 2018 éviét. A pozitív tendencia pedig remélhetőleg idén is folytatódik, hiszen erre az évre a mai napig már 169 pár bejelentette házassági szándékát Nyíregyházán.  (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

 

A zord időjárás sokakat elrettent attól, hogy a téli hónapokban szervezzenek esküvőt, pedig ennek az évszaknak is megvan a maga varázsa. Bár Nyíregyházán a tapasztalatok szerint a májustól augusztus végéig tartó időszak a legnépszerűbb – már ami a házasságkötéseket illeti –, idén januárban már így is kimondták 18-an a boldogító igent.

Tavaly 600 házasság köttetett

A koronavírus-világjárvány az elmúlt években többször átírta a házasodni kívánó párok terveit és tavaly május végétől lehetett csak újra igazi nagy lakodalmat tartani. Szerencsére a korlátozások így sem befolyásolták a kimondott igenek számát és sok házasság köttetett Nyíregyházán. Sőt, meghaladták a 2018 és 2020 éviét. 600 házasság született.

Legkorábban 1 évvel

Dr. Kása Brigitta aljegyző, hatósági főosztályvezető megkeresésünkre elmondta, a bejelentkezés szabályozása az előző évekhez képest nem változott. A házasulók a házasságkötési szándékukat továbbra is együttesen, személyesen jelenthetik be, amelyről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyv felvételére a házasságkötést megelőzően legkorábban 1 évvel, legkésőbb azonban az eseményt megelőző 31. napon van lehetőség.

A bejelentkezéshez szükséges:

– a személyazonosság és az állampolgárság igazolására szükséges okmányok (személyazonosító igazolvány, útlevél, lakcímkártya), valamint nőtlen és hajadon családi állapot kivétele esetén elvált, özvegy családi állapotát igazoló anyakönyvi okirat, házassági, halotti anyakönyvi kivonat bemutatása, vagy előzetes rögzíttetése az elektronikus anyakönyvbe,

– születési anyakönyvi kivonat bemutatása, vagy előzetes rögzíttetése az elektronikus anyakönyvbe.

Ha azonban az egyik házasulandó fél külföldi állampolgár, javasolják, hogy előzetesen érdeklődjenek a benyújtandó további dokumentumokról (hitelesítés, fordítás, beszédértés, tolmács közreműködése miatt).

Az anyakönyvvezető minden eljárásban vizsgálja az állampolgárságot és a családi állapotot.

– A házasság hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését a pároknak külön kérelmezniük kell. A Polgármesteri Hivatal gróf Ká­rolyi Ferenc házasságkötő termében igénybe vehető szolgáltatások vonatkozásában az érdeklődők keressék bizalommal a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőit – hangsúlyozta.

Folytatódik az akció

Először 2021 májusában, a koronavírus-világjárvány enyhülésével a Polgármesteri Hivatal akciót hirdetett, melyben lehetőséget biztosítottak a Nyíregyházán házasságukat megkötni kívánó pároknak, hogy külön e-mailen jelezhessék ezen szándékukat. Akkor ezzel a lehetőséggel közel 80 pár élt a nyár folyamán.

Az akciót aztán októberben november 21-ig újra meghirdették, majd most harmadjára a Házasság hetéhez kapcsolódva. Ehhez nem kell mást tenni, mint a hazassag@nyir­egyhaza.hu e-mail-címen bejelenteni a házassági szándékot. Erre a címre várja ugyanis a hivatal azon párok jelentkezését, akik még ebben az évben házasságot kívánnak kötni Nyíregyházán. Itt a párok előre jelezhetik szándékukat, telefonos, e-mailes elérhetőségüket és nevüket.

– A megküldött e-mailek alapján az anyakönyvvezető kollegák felveszik a kapcsolatot a jegyespárokkal és külön időpontot biztosítanak a házasságkötési szándék személyes bejelentésére, így a pároknak nem kell más módon időpontot foglalniuk ügyfélfogadásra.