Szakmákkal ismerkedünk a kamarai pályaorientációs táborokban is!
Szakmákkal ismerkedünk a kamarai pályaorientációs táborokban is!

A SZSZBMKIK pályaorientációs tevékenységének célcsoportja főként a felső tagozatos általános iskolások diákok. A szervezet megyei szinten végzi tevékenységét az iskolai tanévben, de a nyári időszakban sem áll le, négy héten keresztül a Kisvakond Táborral és több céggel együttműködésben táboroztatást működtet.

A szabolcs – szatmár- bereg megyei kamarai pályaorientációs tábor 2019. július 1 – 26 között zajlik a Kisvakond Táborban táborozó nyíregyházi és környékén élő gyerekek bevonásával.

Első hét a kereskedelem jegyében zajlott. Minden hét első felében csoportfoglalkozás keretében megismerkedünk a szakmákkal, szerdánkénti céglátogatásokat szervezünk. Először a Nyírpapír Kft-be látogattunk, ahol a gyakorlatban is kipróbáltuk a diákokkal az árubeszerzést egy nagykereskedésben, megismerkedtünk az áru útjával a gyártótól a vevőig, és csapatokba szerveződve versenyfeladatokat teljesítettünk. A Nyírpapír Kft. ezen a délelőtt kicsit játszótérré változott.  A hét második felében kijátszottuk magunkból a gyakorlati tapasztalatokat, csapatmunkába feldolgoztuk a látottakat és reményeink szerint mindenki többel távozott a tábor végén, mint ahogyan érkezett.

Ilyen tematika alapján zajlanak a kamarai pályaorientációs események a következő hetekben is. Második héten a cukrászaté lesz a főszerep. A Leányvári Mokka cukrászdába válunk „kis” cukrászokká, és részt veszünk nemcsak a süti fogyasztásában, hanem a kezdetektől az elkészítésében is. Közben megismerkedünk a kézműves fagylalt készítésével is. Természetesen a tábori körülmények között a ráhangolódás és a feldolgozás is főként e szakma köré csoportosul.

Harmadik héten az autószerelés, az autókereskedelem, a szerviz, és restaurálás veszi át a főszerepet. Megismerjük, hogyan gyógyítanak az „autódoktorok”, hogyan diagnosztizálnak, és milyen szakmai team dolgozik az autók értékesítése területén is. A Magisz Kft – hez látogatunk el, ahol egy elektromos BMW – ben minden gyerek kipróbálhatja a sebességet is.

Az utolsó hét a famunkák, és az asztalos szakma köré szerveződik a táborban. A Fafurdancs 2000 Kft. lesz a közreműködő partnerünk, ahol nemcsak az asztalos munkával, a konyhabútorgyártással ismerkedhetünk meg, hanem a lovasparkjában is szórakoztató élményeket szerezhetnek a kamarai táborozó gyerekek.

 

Maczkó Mónika

pályaorientációs tanácsadó

SZSZBMKIK