Szakmai Tanulmányi Verseny

Leendő pincérek, szakácsok és vendéglátószervező-vendéglősök, összesen 31-en töltik ki az idei kérdéssort a szakmát tanuló diákok egyik legrangosabb megmérettetésén. Az SZKTV-t, vagyis az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, valamint az OSZTV-t, azaz az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közösen hirdette meg az iskola rendszerű nappali tagozaton végzős tanulók részére.

 

Komoly, mint az érettségi

 

A diákok elméleti és szakmai vizsga után több fordulóban juthatnak el a budapesti döntőbe. A verseny első fordulója az érettségihez hasonlóan zajlik. A kérdéssort központilag állítják össze, lezárt borítékban érkezik és csak a verseny napján egy országosan egységes megadott időpontban bonthatják fel. 

– Ezek a versenyfeladatok előző nap érkeznek meg hozzánk, illetve mindig az adott verseny reggelén ismertetik a jelszót. A vizsgafeladatok zárt borítékainak felbontása, az egységesen 10 óra, az egész országban ezt követően kezdik el a diákok a versenyfeladatok megírását – emelte ki Halászné Baráth Krisztina, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tanácsadója a vizsga menetének egyik legfontosabb momentumát.

 

41 szakma versenyez

 

A résztvevők 41 szakma képviseletében mérik össze tudásukat. A diákok jó része már hónapokkal ezelőtt megkezdte a versenyre való felkészülést. 

– A készülést már elkezdtük, ahogy megkezdődött a tanév szeptemberben. Minden héten volt két felkészülési óránk, és még az otthoni felkészülések. Papírokat kaptunk, így gyakoroltunk otthon is, próbáltunk minél jobban felkészülni – mondja a nagykállói Kovács Balázs István.

 

Kedvezmények a legjobbaknak



A megmérettetésre a megyéből idén összesen 224-en jelentkeztek. A tét nem csekély, a többfordulós verseny után ugyanis a legjobbak egy része mentesül a szakmai vizsga alól, többen pedig pluszpontokra számíthatnak a felsőoktatási felvételin. Az idei versenyen, bár több szakma képviselteti magát, legtöbben azonban a leendő magasépítő-technikusok, hegesztők, szakácsok és vendéglátósok közül jelentkeztek.

Piszár Tünde