Szakképzési tanévzáró – Törvényváltozások, elismerések és online oktatás 2020-21-ben

Az online térbe költözés mellett az új szakképzési törvény adaptálása volt az idei év két legfontosabb feladata a Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményeiben. Az országos tendenciához hasonlóan, tíz százalékkal növekedett a beiratkozási mutató a centrumban is. A pénteki tanévzárón négyen Szakképzésért-díjat, további tizenöten pedig elismerő oklevelet kaptak.

 

A tavalyi kihagyás után idén ismét hagyományos módon rendezhette meg tanévzáró ünnepségét a Nyíregyházi Szakképzési Centrum péntek délelőtt, ahol a centrum tíz iskolájának igazgatói, igazgatóhelyettesei, illetve az ebben a tanévben elismerésben részesülő oktatók és kollégák vettek részt. A koronavírus-járvány miatt hosszú hónapokra az online térbe kényszerült az oktató-nevelő munka, a centrum intézményei mégis elégedettek lehetnek az idei eredményekkel is. A 2020-21-es tanévben 1735 fő szakmai, 977 fő érettségi vizsgát tett, valamint 704 fő ágazati alapvizsgával rendelkező tanuló kezdheti meg a szakirányú oktatást a duális partnereknél.

Szakképzési változások

Az online térbe költözés mellett a másik legfontosabb feladat idén az volt, hogy a szakképzési törvény változásait helyi szinten tudják adaptálni.

„Nagyon újdonság volt a 2020-21-es tanévben, hogy új iskolatípusok jöttek létre, szakképző iskola és technikum. Új szakmai program alapján oktattunk, módszertanában meg kell újulni, meg kellett változni a szemléletnek, sokkal fontosabb a duális képzés, sokkal fontosabb, hogy a gazdálkodó partnereinket bevonjuk ebbe. Azt gondolom, hogy az is nagy eredmény, hogy az országban elsők között létrejött a vizsgaközpont, amelynek az akkreditációját most készítjük elő. Nagyon fontosnak tartom azt az eredményt, hogy gyakorlatilag 23 intézményben indul el az okleveles technikus képzés a következő tanévben, és nagyon komoly munkát végeztek a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Nyíregyházi Szakképzési Centrum oktatói és ennek a közösen elkészített képzési programnak a révén elindulhat a képzés a Bánkiban és a Széchenyiben” – nyilatkozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A főigazgató azt is hozzátette, az országos tendenciához hasonlóan a Nyíregyházi Szakképzési Centrumnál is tíz százalékkal nőtt a beiratkozók száma. A tanévzárón Pájer Attila kancellár a centrum gazdálkodásáról számolt be, többek között 225 millió forintból újítanak fel intézményeket idén nyáron, pályáznak egy hárommilliárd forint összértékű energetikai beruházásra, illetve további fejlesztésekre is.

Díjak, oklevelek

A tanévzárón köszöntötték Gurbánné Papp Máriát, akit az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért-díj kitüntetésben részesített. A pénteki rendezvényen még négyen kaptak a centrum által alapított Szakképzésért-díjat, illetve 15 fő vehetett át elismerő oklevelet, többek között Szabó Zoltán, a tiszavasvári szakképző iskola intézményvezetője, aki a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolásában végez kiemelkedő munkát, iskolája pedig élen jár a duális képzésben, de elismerték Komoróczy Tamás pedagógus munkáját is, aki számos diákot felkészített informatika tantárgyból különböző országos versenyekre a Széchenyi István középiskolában, legutóbb is az ő csoportja végzett egy szintén országos programozóverseny első helyén.

 

Kapcsolódó galéria

NYSZC évzáró 2021