Szabadulószoba a Jósa András Múzeumban – Kalandok, titkok és rejtvények!

Izgalom, rejtvény, kaland és titkok teszik szenzációssá a Jósa András Múzeumban a Múzeumok éjszakáján nyílt retro kiállítást, melynek apropója a rendszerváltás 30. évfordulója. Az interaktív lehetőség július 16-tól augusztus 11–ig fogadja a bátor jelentkezőket. 

A rendszerváltást megelőző időszakot bemutató „Kopogtat a Nyugat” című kiállítás időutazó szabadulószobává alakul át közel egy hónapra. A történet, a hajdani legendás Ifi parkban kezdődik, ám sajnálatos módom a börtön egyik cellájában végződik… Hacsak elő nem kerül Nagy Jani édesapjának pártkönyve, amit titokzatos módon, mintha a föld nyelt volna el. Kalandregénybe illő izgalmas történet, mely váratlan fordulatokkal, rejtélyes feladványokkal, titkos kódokkal segít megkeresni a kijutás kulcsát.

- fogalmaz a múzeumi ajánló. 

Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus elárulta, a résztvevők a kiállítás teljes terjedelmében mozognak, és a feladatokon keresztül bele is nyúlnak a kiállítóterekbe is.

Amit a vendégek elmozdítanak, azt majd a mi kollégáink visszateszik a helyére. Nagyon izgalmas és érdekes feladatokat sikerült összeválogatnunk, kitalálnunk a látogatók számára. Remélem, hogy olyan szeretettel és izgalommal fogják majd ezt játszani, mint ahogy mi készítettük vendégeink számára.

- tette hozzá.

A játékban nincs szükség lexikális tudásra, pusztán jó megfigyelőképességre, leleményességre és csapatmunkára. A jól megvilágított kiállítóteremben lesz izgalom, de a nyugalmat megzavaró elem nem várható. Maga a gyűjtemény is békés, múltidéző tárgyak sokasága.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kiemelte:

Törekedtünk arra, hogy a régmúltat egyfajta retro, oldschool kiállítással bemutassuk. Szerintem ez nagyon jól sikerült! Ennek az anyagnak nagy többsége saját gyűjteményünk, de számtalan magángyűjtő is adott olyan dolgot, amivel sikerült színesebbé tenni ezt a kiállítást. Itt egyrészt a munkahelyet, a hétköznapokat, az úttörőmunkát és a szórakozást próbáltuk bemutatni olyan retro tárgyakkal, ami a 70-es,  80- as éveket idézi vissza.

A tárlathoz tematikájában kapcsolódik a néhai fotós, Hammel József öröksége, melyet az unoka, Sipeki Péter bocsátott a múzeum és a látogatók rendelkezésére. A folyosón a régi Nyíregyháza képei. Egy másik teremben Kiss Lajos múzeumigazgató emlékkiállítása, de készülnek már az új tárlatra, hiszen augusztus 23-án nyit a Szinyei Merse Pál gyűjtemény.

Addig is marad a szabadulószoba, hiszen augusztus 10-ig jelentkezhetnek a maximum 60 perces játékra 16  éven felüli fiatalok és játékos kedvű felnőttek. Páratlan órákban, 9, 11, 13 és 15 órakor zárják az ajtókat a 3-8 tagú csoportokra. Jelentkezni és információt kérni a 06 42/325-722-es telefonszámon, illetve a múzeum honlapján lehet.