Egy évvel ezelőtt több madár is elpusztult a Bujtosi tónál. Ne etessék a vízimadarakat!
Fotó: Illusztráció

Egy évvel ezelőtt több madár is elpusztult a Bujtosi tónál. A NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is arra hívja fel a lakosok figyelmét, ne etessék a madarakat, ne történjen idén hasonló eset. A nagyobb kenyérfalatok, egészségtelen ételek megbetegítik a vízimadarakat és elősegíthetik a fertőző betegségek kialakulását.

Nyíregyháza egyik ékessége a Bujtosi-tó, ahol közel 15 madárfaj él – a NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is felhívja a lakosság figyelmét, ne etessék a vízimadarakat, hiszen a táplálkozásuk eltér az énekesmadarakétól, például a hosszú ideig tartó, akár kenyérrel való etetés megbetegítheti őket. Úgynevezett angyalszárny-betegségtől is szenvedhetnek, az utódok csökevényes szárnnyal vagy akár bénulással látják meg a napvilágot, a felnőtt madarak pedig részben vagy teljesen röpképtelenné válhatnak, így kiszolgáltatottak lesznek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is közzétett egy lakossági felhívást. Abban többek között az is szerepel, a vízi madarak nyári etetése felesleges, hiszen ilyenkor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, az etetett madarak ősszel nem vonulnak el – sok egyed belefagy télen a jégbe. Ráadásul a feleslegesen kiszórt táplálék szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét és olykor akár rágcsálókat is vonz, segíti a szaporodásukat.