Szabadságharcaink fegyverei – Időszaki kiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

Kulcsár Róbert nyíregyházi magángyűjtő fegyvereiből, illetve a Kállay Gyűjtemény ritkaságaiból nyílt kiállítás a Bessenyei téri múzeumi épületben. A 16. századtól bemutatott eszközök kiváló alkalmat adnak múzeumpedagógiai foglalkozásokra, a 48-as szabadságharc eseményeinek, illetve az aradi vértanúk napjának tisztázására. A megnyitón szablyavívó bemutatóra is sor került. A kiállítás fővédnöke és a megnyitó vendége dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, harcművész.

Az 1848-as szabadságharc szeptember 29-ei pákozdi csatájának emlékére nyílott kiállítás a Kállay-házban, melyet Béke Csaba zenemondó, és a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója színesített. Ezután jöttek a köszöntők és elemzések.

„Magyarországon nagyon sok forradalom és szabadságharc volt, és olyan katonai alakulatok, amelyek fegyverei szimbólummá is váltak a gyűjtők számára. Aki eljön a Kállay Gyűjteménybe, sok olyan fegyvert láthat – szablyát, fokosokat –, amelyek a XVII. századtól a katonaság központi fegyverzetét képezték a katonaságnak. Emellett olyan kiadványokat és használati tárgyakat is láthatnak, amelyeket a 19. századi szabadságharc pénzeiből készített. Olyan emlékeket láthatnak, amelyek köthetők csatákhoz, köthetők személyekhez. Ez egy nagyon értékes anyag, és annak külön örülök, hogy egy nyíregyházi műgyűjtő anyagából származik, amit itt kiállítunk. Nagyon sokféle fegyvert láthatnak és sokféle olyan dolgot, amelyek köthetőek a magyarsághoz, és azokhoz a harcokhoz, amelyek itt az elmúlt 300 évben lejátszódtak” – szólt a történész alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

Egy nyíregyházi gyűjtő tárgyai kerültek a mostani kiállításba. A tulajdonos egy tapasztaltabb gyűjtő korábbi előadása után kapott olthatatlan kedvet a fegyverekhez. 

„Az üzenet? Aki nem gyűjt, az tékozol. Idehoztam olyan fegyvereket, amelyek a magyar szabadságharcok fegyverei egészen a XVI. századtól a XIX. századig. Látható alabárd, oszmán buzogány – nagy valószínűséggel zsákmányolt buzogány –, csákányfokos, rákfarkas sisak, díszszablya, harci szablya, Napóleon-kori szablya, szabadságharcos szablya” – sorolta kincseit a műgyűjtő, Kulcsár Róbert.

A Kállay-ház történetére utalt a város polgármestere, aki több esztendős munkáról beszélt, míg a város tulajdonába került az épület. Annak is hangot adott, hogy most nem csak az épületről van szó, sokkal inkább az értékőrzésről.

„Ha az értékőrzésről beszélek, nem tudom, tudja-e mindenki, hogy augusztusban a Kállay Gyűjteményt, a Kállay-házat is felvették a Nyíregyházi Értéktárba. Szeretném megköszönni Kulcsár Róbert magángyűjtő több mint 10 éves munkáját. Ahogy elmondta nekem, Máday Norbert indította el ezen az úton, úgyhogy neki is köszönet. Be tudjuk mutatni, rendelkezésünkre bocsátotta ezt a nagyon értékes gyűjteményt” – fogalmazott köszöntőjében dr. Kovács Ferenc.

Mindig örömmel tölt el, ha értékekkel gazdagodik szülőföldem – utalt a lényegre dr. Simicskó István képviselő, a kiállítás fővédnöke, aki a megyében született és maga is harcművész.

„Ha belegondolunk a XXI. század mostani kihívásaiba, eszünkbe jut sok minden, a szomszédos országban dúló szomorú háborúról, testvérháborúról. Eszünkbe jut az ókori görög filozófus, Hérakleitosz, aki azt mondta, hogy az emberiség történetét igazából a háborúk mozgatják. Persze ennyire azért nem kellene már mozgatni az emberiség történelmét háborúkkal. Az biztos, ha a történelemre visszatekintünk, kijutott nekünk elég rendesen itt, a Kárpát-medencében. Háborúk sokasága. A magyar történelmet mindannyian ismerjük. Nagyjából az első 500 éves államiságunk sikertörténet volt, hiszen meg tudtunk maradni függetlennek és erősnek. Tényezői voltunk az európai nagy királyságoknak és nagy játszmáknak is. Az után a bizonyos csúnya mohácsi vész után viszont kevésbé, és milyen nehéz volt visszaszerezni a szabadságunkat és a függetlenségünket! Másik 500 év kellett hozzá gyakorlatilag” – szólt a kiállításmegnyitón dr. Simicskó István frakcióvezető.

A fegyverek, a magyarság történelmének tárgyi eszközei visszavisznek minket a múltba. Rákóczit, Kossuthot, Jellasicsot, és más hősöket említett a kiállítás fővédnöke. 

Addig él a nemzet, amíg van hagyománya, és akkor van jövője – szólt a köszöntő a fegyverek mellett. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás és rendhagyó történelemóra is kapcsolódik. A tanulók megértik a 16–19. század harcainak, különösen a 48-49-es szabadságharc indítékait, vagy az aradi vértanúk emlékére szervezett emléknap jelentőségét. A foglalkozásokra telefonon vagy e-mailben várják a regisztrációt a Kállay-ház szakemberei.

Kapcsolódó galéria

Szabadságharcaink fegyverei a Kállay Házban