Görögkatolikus Múzeum – Jövő tavasszal nyílik Nyíregyháza Kulturális Negyedében a többfunkciós egyházi intézmény

Többesztendős tervezés után Kocsis Fülöp érsek metropólia és más egyházi méltóságok áldása mellett tavaly szeptemberben tartották a bokrétaünnepet a Görögkatolikus Múzeum legfelső szintjén. Az épület műszaki átadása megtörtént ezen az őszön, jövő tavasszal pedig megnyitja kapuit a mintegy másfél milliárdos beruházás nyomán készült intézmény. A Bethlen Gábor utcán, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola szomszédságában találják majd a kiállítóterem, könyvtár, múzeum, tanulmányi ház, restaurátorműhely és múzeumpedagógiai foglalkoztató együttesét.

 

2018-ban döntött az egyház a múzeum létesítéséről, ’19-ben kezdtek tervezni és 2020-ban volt az alapkőletétel a Bethlen Gábor utcán, a Salzmann-ház helyén. 2021 őszén jött aztán a bokrétaünnep, most jó egy hete pedig az építők átadták a kész épület kulcsait a metropóliának. Ez egy nyitott kulturális intézmény, mely nemcsak a nyíregyháziak, de vendégek, turisták számára is beszél arról, kik a görögkatolikusok, és mi a szerepük Magyarország történetében.

„Az intézményünk múzeum, annak minden egységét tekintve, tehát kiállítóhelyek, raktárak, restaurátorműhely, múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas helyiséggel, valamint a földszinten olyan közösségi térrel, ahol nemcsak kifejezetten múzeumi, hanem a múzeumi élethez kapcsolódó kulturális rendezvényeket is tudunk tartani. Ez az épület fogadja be a görögkatolikus médiaközpontot, és kutatóbázisa lesz a Hittudományi Főiskolának. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán nemcsak papképzés történik, hanem hitoktatókat, kántorokat is tanítanak, és különböző képzési profilok vannak. Az épületnek a tanulmányi ház része éppen ezt a célt szolgálja” – fogalmazott a bemutató során dr. Szabó Irén, a múzeum igazgatója.

A három püspökséget összefogó egyházkormányzati egység, a görögkatolikus metropólia oktatási, kutatási és kulturális programja mellett itt helyezik el a muzeális könyvraktárat is, mely a Hittudományi Főiskola szakkönyvtára mellett jegyez egy antikva, cirill betűs gyűjteményt is.

„A múzeumpedagógiai foglalkozásaink két területet is érintenek. Egyrészt az állandó kiállításhoz kapcsolódóan szeretnénk olyan – izgalmas és érdekes formában – alapismeretet átadó foglalkozásokat tartani, ami a legkisebbektől az idős korosztályig bevezeti az embereket a görögkatolikus világba. Elsősorban a liturgikus életünk és egyházművészetünk különlegességeibe. Azoknak, akik görögkatolikusok, elmélyíti az ismereteit, hiszen amiben minden nap élünk, sokszor természetessé válik, nem is kérdezünk rá, tehát egy széles értelemben vett ismeretterjesztés a múzeumpedagógia feladata, másrészt a saját közösségünkön belül az identitáserősítés. Mind az iskolai korosztály számára, mind a felnőttek felé” – részletezett újabb funkciókat az igazgató.

Az egyházi évben előforduló ünnepekhez kapcsolódóan is lehet műhelymunkát, foglalkozást megszervezni. Nyílnak itt majd olyan kortárs tárlatok, melyek alkalmazkodnak a múzeum profiljához, a keleti egyházi élet és lelkiség által inspirált műalkotásokkal, vagy bemutatják jelentős papi, püspöki személyiségek életútját. Muzeológus, múzeumpedagógus, restaurátor és művészettörténész is dolgozik majd itt. 2023 tavaszán nagy üvegfallal nyitnak a Bethlen Gábor utcára, ahonnan egy csendes belső térbe, majd csodás kertbe jut a látogató, kinek nemcsak múzeumi boltot, hanem kávézót is kínál az említetteken túl a Görögkatolikus Múzeum. Az intézmény nyilvánvaló célja, hogy a kultúra eszközeivel öntudatra ébresszen, és így egyfajta vallási missziót teljesítsen a hívők felé.