Sommelier-képzés Nyíregyházán – Régóta várt tanfolyam indult hétfőn a Sipkayban

23 fő kezdte meg tanulmányait a sommelier-tanfolyamon Nyíregyházán. A jelentkezőket az ország legismertebb borászai tanítják a következő hetekben és elsajátítják többek között a kóstolás elméletét és gyakorlatát, a szőlészeti-borászati alapfogalmakat, az étel-ital párosítást, illetve megismerik a legfontosabb nemzetközi borvidékeket és stílusokat. A képzés öt héten keresztül tart, többen Hajdú megyéből is érkeztek a tanfolyamra.

 

Az egyensúly és a harmónia érdekében nagymértékben felértékelődött az elmúlt években, hogy a különböző ételek mellé a megfelelő bort szolgálják fel a vendégek számára. Egy jól elkészített ételt egy rosszul ajánlott bor teljesen tönkretehet. Ehhez szükség van olyan szakemberekre, felszolgálókra, pincérekre, sommelier-kre, akik ismerik nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi borvidékeket is. Fontos, hogy tudják, milyen színű húsokhoz, milyen ízhatású borokat ajánljanak.

Fontos a kiszolgálás

A szakemberek saját tapasztalataik alapján úgy vélik, nem elég, ha a vendégnek egy borlapot adnak, szükség van a tanácsukra is.

„A bor felszolgálása egy ceremónia. Megvan, hogy honnan, a vendég melyik oldaláról kell bemutatni a bort, hogyan kell kóstoltatni, aztán nekünk milyen kóstolástechnikákat kell bemutatni a vendégeknek. Erre kicsit meg is tudjuk tanítani a vendéget, hogy ő majd, ha elmegy egy étterembe, hogyan kóstoljon meg egy bort és hogy tudja eldönteni, hogy az ő általa rendelt ételhez megfelelő bort rendelt-e vagy sem. Ezt megpróbáljuk a tanulóinknak megtanítani, kisebb-nagyobb sikerrel, de reméljük, hogy előbb-utóbb sikerülni fog” – nyilatkozta Szakács Pál, a Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakképző Iskola pincér szakoktatója.

Egyedülálló képzés

Az iskolákban már jelenleg is a képzés része a borismeret a diákok számára, de most Nyíregyházán elindult egy öthetes sommelier-tanfolyam is. Szakoktatók, étterem- és szállodatulajdonosok, üzletvezetők jelentkeztek a képzésre, összesen 23 fő. A gasztronómia Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőinek már régi vágya volt ez a tanfolyam, de Hajdú megyéből is érkeztek a Magyar Sommelier Szövetség és a CEWI közös képzésére.

„Azt tapasztaltam, hogy nagyon nagy hiányosságok vannak az iskolákban és ehhez elengedhetetlen, hogy például most rengeteg debreceni, nyíregyházi, Szabolcs megyei oktatót és vendéglátós szakembert látok itt. Azt gondolom, hogy az ő segítségükkel ez a fajta lemaradás behozható és azt fogjuk tapasztalni, hogy a versenyeken és a hétköznapokban is megfelelő ismeretanyagokkal rendelkeznek majd a gyerekek” – mondta Barabás Zoltán étteremtulajdonos, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke.

Öthetes tanfolyam

A tanfolyamon elsajátítják többek között a kóstolás elméletét és gyakorlatát, a szőlészeti-borászati alapfogalmakat, az étel-ital párosítást, illetve megismerik a legfontosabb nemzetközi borvidékeket és stílusokat, valamint fontos szerepet kapnak a pezsgők is, mivel fogyasztás és mennyiség szempontjából is emelkedő tendenciát mutat. Fontos, hogy egy sommelier nemcsak a borokhoz ért, hanem például a töményekhez, kávékhoz és sok más egyéb italhoz is. A továbbképzés komoly vizsgával zárul.

Behozzuk a lemaradást

„Nagyon örülök annak, hogy így kicsit bekapcsolódhat a mi térségünk is. Nem vagyunk borvidék, éppen ezért mindig hátrányos helyzetben voltunk versenyeken és egyéb helyeken, akár külföldön is. A mi tanítványaink emiatt sokszor lemaradtak, mert nem értettek olyan szinten a borokhoz. A képzés során ez egy kicsit mostoha, a borfelismerés és borszakértés” – mesélte dr. Kovács Mihályné, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régiós tiszteletbeli elnöke, neki köszönhető, hogy ez a tanfolyam elindulhatott Nyíregyházán is.

Változnak a trendek

Az étel-ital párosítás tekintetében a trendek is változnak az évek alatt, korábban vörösborokat nem kínáltak desszertekhez vagy csokoládéhoz, ma már úgy vélik a szakemberek, hogy egy csokoládés befejező fogás mellett megállja a helyét a vörösbor is.

A sommelier feladata

Öt hét alatt egy teljes körű képzésen vesznek részt a hallgatók, hogy teljes értékű szakemberekként tudjanak majd dolgozni vagy továbbadni tudásukat.

„Nagyon fontos, hogy legyen borértő felszolgáló kolléga az éttermekben és a sommelier szerepköre azáltal, hogy egyre több Michelin-csillagos, Bib Gourmand étterem van Budapesten és egyre több étterem vidéken, éppen ezért egyre nagyobb szerepük van a sommelier-knek is. A sommelier-nek alapvetően az a feladatköre, hogy azon kívül, hogy a borlap összeállításában szerepeljen, a konyhával folyamatos egyeztetés legyen az ételek-borok párosításával, a készletgazdálkodás, a nap végén pedig a vendégeket kápráztassa el. Az elmúlt években, ahogy emelkedett a magyar vendéglátásnak a színvonala és egyre több, nagyon komoly minőségű étterem nyílt és dolgozik, egyre nagyobb jelentősége van a sommelier-knek is” – mondta Horkay András, a Central European Wine Institute vezetője.

Harmónia és minőség

A sommelier-képzés után valószínűleg egyre több nyíregyházi étteremben is feltüntetik majd az étlapon az ajánlott borokat, de bármilyen rendezvényen fontos szerepet kap a szakember, mivel az ételek és a borok párosítása elengedhetetlen a tökéletes végeredmény érdekében. Amit a szakemberek alapvető tanácsként bárkinek javasolnak, hogy csak olyan borral főzzenek, amelyet szívesen fogyasztanának is.