Sokan kényszerülnek munkahelyváltásra – Érdemes új célokat és terveket megfogalmazni
Fotó: Illusztráció

Többen kényszerülhetnek munkahelyváltásra a következő időszakban a koronavírus-járvány miatt. A kezdeti rossz érzések légküzdésében sokat segíthet, ha új célokat és terveket jelölnek ki az érintettek, tanácsolja a szakember.

A koronavírus-járvány sok más mellett a turizmusban és a vendéglátásban okozott először kedvezőtlen folyamatokat, az utazási korlátozások, majd a további intézkedések hatását ez az ágazat tapasztalja nagy mértékben. A munkaerőpiac több területen is kényszerpihenőre küldték a dolgozókat, vannak akik viszont el is veszítették korábbi állásukat.

A vendéglátásban dolgozók helyzete

A nyíregyházi Balogh Ádám például már több, mint tizenöt éve a vendéglátóiparban dolgozik, a járvány megjelenésekor még az egyik helyi étterem pincére volt. Az ő akkori munkahelyén a bejelentés után még egy hétig üzemelt az étterem, végül tíz dolgozótól megváltak, többek között tőle is. Balogh Ádám úgy tudja, csak néhány tőkeerős vállalkozás tudta megtartani a dolgozóit az ágazatban. Azt is hozzátette, hogy nagyon rossz a bizonytalanság, egyelőre megtippelni sem tudja mikor dolgozhat ismét a saját szakmájában.

„Tudjuk mi azt, hogy le kell adni úgymond az arcból, nincs mese, az ember nem lehet munka nélkül, semmi nélkül, pont a minap vásároltamés egy vendéglátós hölggyel futottam össze, aki már évek óta benne van a vendéglátásban és látom, hogy ő is árufeltöltőként ott dolgozik, szóval nem esne nehezére az embernek, csak ugye a remény mindig benne van, hogy na talán ebből kijövünk, de most még az elején vagyunk nagyon ennek a dolognak.„ - meséli Balogh Ádám.

Bárkinek nehéz lehet

Sokak életében nagy a nyomás és a feszültség, még akkor is, ha számukra biztos a munkahely. Kihívást jelenthet például az is, ha valakinek otthonról kell dolgozni ezekben a hetekben, ez akár a családi életre is hatással lehet. A szülőknek több szerepben is feladatot kell vállalniuk, például nagyobb a felelősségük az otthoni tanulásban. Ezek a tényezők a családi élet ritmusát is megváltoztatják – meséli Papp Nóra életmód tanácsadó.

„Lehet, hogy az új életszakasz új munkahelyi feladatokat, teljesen új munkahelyi életet hoz, de ha a fókuszunk nem azon van, hogy mit veszítettünk, hanem arra figyelünk, hogy mit tudunk építeni a jövőbeni életünkre vonatkozóan, mit nyerünk vagy mit tanulunk vagy milyen lehetőségeket látunk és milyen lehetőségekkel tudunk élni a következő időszakban,  akkor nyilván a mentális állapotunk is javulni fog. Ez ugye egyénenként változó, hogy először is túl legyen azon, hogy muszájból szükséges váltania, viszont nyilván az a cél, hogy rá tudjon lépni arra az új útra egy olyan érzéssel, hogy igen elfogadom és feldolgozom ezt a változást és megnézem azt, hogy a jövőbeni életemben mit tudok elérni, teremteni. Lehet, hogy ez csak egy rövid időszakra szól ez a bizonyos munkakör, amelybe most kerül.”- közölte a life és business coach.

Egyedül a legnehezebb

A félelem és a magány érzése pedig azokban erősödhet fel ezekben a hetekben, akik egyedül élnek. Bár ez az időszak nem alkalmas arra, hogy társasági életet éljünk, Papp Nóra azt javasolja, ilyenkor azokra az örömforrásokra koncentráljunk, amelyeket bele lehet csempészni a mindennapokba. Érdemes ilyenkor terveket szőni a jövőre nézve, telefonon vagy online térben tartani a kapcsolatot az ismerősökkel és barátokkal, vagy valamilyen új, otthon is végezhető hobbit találni.