Slágereket játszik a sóstói szökőkút – Különleges hang- és fényeffektek zenélés közben
Fotó: Szarka Lajos

Elkészült a szökőkút Sóstógyógyfürdőn, péntektől már bárki megtekintheti működés közben. Az élményfürdő előtt, mintegy 500 négyzetméteres vízfelületen látványos hang- és fényeffektekkel zenél a szökőkút, ismert slágereket, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kedvez az új turisztikai attrakció. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata bruttó 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból biztosítja a felújítás költségeit.

A Queen Don't Stop Me Now című slágerét szinte mindenki ismeri, ezt is játssza az új sóstói szökőkút. A vízjáték és a fények a zene ritmusát követik, így még látványosabb élményt nyújt a látogatók számára. Nyíregyháza egyik legkedveltebb városrészén, Sóstógyógyfürdőn egy komplex turisztikai fejlesztésbe kezdtek, amelyhez bruttó 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatást kapott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Komplex felújítás

Ennek részeként épült ez a látványos show-elemeket bemutató szökőkút is. A nagyszabású felújítás keretében a Tófürdő bejárata előtt egy hosszanti csobogó is helyet kap, amely összeköti majd a szökőkutakat, a zöldfelületeken öntözőhálózatot építenek, kialakítanak egy kerékpárkölcsönzőt és szervizpontot, 3 darab nyilvános illemhely, valamint trambulinpark épül a Szódaház utca előtti játszóparkban és a Blaha Lujza sétány elején található játszótéren. A fejlesztésnek köszönhetően megtörténik a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése. A beruházás részeként 64 lombhullató fát, 16 örökzöld fát, 1879 cserjét és 503 évelő növényt ültettek el az érintett területen.

Szökőkút és vízjáték

Az élményfürdő előtti terület teljes mértékben megújult, a fő attrakció a mintegy 500 négyzetméter vízfelületű szökőkút, amely különleges hang- és fényeffektekkel kiegészített vízjátékot mutat be. A szökőkút Európában is ritkán látott, dinamikus vízképet képes megjeleníteni. A medencébe összesen 93 darab, víz alatti, szivattyúval megtáplált fúvókák kerültek. Szintén különlegesség a 8 díszvilágítás, amely kandeláberen elhelyezett 2-2 darab kültéri hangszórókból szóló zenét lekövető vízjátékkal egészül ki.

Indul a próbaüzem

A szökőkutat első körben a sajtónak mutatták be hétfő este, de péntektől már bárki láthatja működés közben is. A próbaüzem október 22-én indul, délelőtt 11 óra és este fél 9 között óránként zenél majd a szökőkút. A repertoárban szerepel például Erkel Ferenc, a Bagossy Brothers Company, a Jégvarázs mese ismert slágere és Adele is.

 

Nagy Boglárka

Kapcsolódó galéria

Szökőkút próba Sóstón 20211018