Sikeresen zárult a Szociális Tüzelőanyag Program
Fotó: Illusztráció

Határidőre befejeződött a Szociális Tüzelőanyag Program a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 129, Hajdú-Biharból 42 önkormányzat igényelt az erdőgazdaságtól, összesen 44 700 köbméter tűzifát. A kormány 2011 óta támogatja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását, a mostani programban országos szinten 5 milliárd forint állt rendelkezésre.

Mintegy 32 ezer köbméter tüzelő Szabolcsban, a többi Hajdú-Biharban jutott el a rászoruló családokhoz. Volt olyan önkormányzat, amely csaknem 1300 köbméter tűzifát vásárolt, de akadt olyan is, amely mindössze 29 köbmétert. Főként a térségben jellemző keménylombos fafajokat, akácot, tölgyet, kőrist vettek a települések.

Ebben a szezonban 44 700 köbméter tűzifát biztosítottunk az önkormányzatoknak, Szabolcs és Hajdú megyében. A döntő többsége szabolcsi önkormányzatokhoz került, összesen 129 önkormányzathoz több mint 32 ezer köbméter itt, a megyénkben. Nagyon nagy mennyiséget kellett kiszolgálnunk, január végére sikerült minden vállalt mennyiségünket kiszolgálni.”

A sikeres program teljesítése érdekében a társaság saját forrásai terhére is végzett átszállításokat a kiemelkedően nagy tűzifaigényű területekre – tette hozzá Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója. Az elmúlt időszakról elmondható, hogy a szükséges mennyiségű tűzifakészletek a folyamatos célirányos termelés eredményeként, a program zárásával rendelkezésre álltak. Az időjárás segítette a munkát, a fagyos talajon ki lehetett szállítani az erdőből a fát. A Nagyszállás melletti akácos véghasználati területén folyamatosan zajlanak a fakitermelési munkálatok, majd április végén új akácerdő telepítése kezdődik meg a területen.

Fásítás Sóstón

Tavaly ősszel a Sóstói-erdőben is volt fakitermelési munka, két területet érintettünk, amely területeken talaj-előkészítés zajlik. Ezzel hamarosan végzünk, és azt követi az ültetés. Addig is egy tavaly ültetett területen a hiányzó csemetéket fogjuk pótolni, ezt hirdettük meg egy március 4-i programmal.”

Aki tehát szívesen hozzátenne a Sóstói-erdő gyarapodásához, az március 4-én, pénteken megteheti azt, akkor várják ugyanis azokat az önkénteseket, akik részt kívánnak venni a csemeték elültetésében.