Sikeres volt a felvételi kampány a Nyíregyházi Egyetemen – Nőtt a jelentkezők száma
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 4100 középiskolás jelentkezett idén a Nyíregyházi Egyetemre. Ez 20%-kal magasabb, mint az előző évben. Sokan választották a levelezős képzést. Idén is vezet a testnevelő és történelemtanár szak, az óvodapedagógus, a mezőgazdasági és informatikai terület, a repülőmérnöki alapszak, és népszerű a felsőoktatási szakképzés.

 

A Nyíregyházi Egyetemen a sikeres online felvételi kampány javára írják az emelkedő jelentkezési adatokat. Jól vizsgázott a YouTube-csatornán elérhető tudományos előadássorozat, a Kapcsoljuk a Nyíregyházi Egyetemet!, mely hétköznapi módon mutatja be az intézmény képzési szerkezetét, a tudományterületeket. Elért a középiskolás diákokhoz a szerdánkénti interaktív lehetőség is, mely alkalmat adott arra, hogy személyre szóló választ kapjanak kérdéseikre. Döntöttek a fiatalok, és a tavalyinál jóval többen jelentkeztek a Nyíregyházi Egyetemre.  

„A 2020-as általános felvételi eljárás keretében az idén összesen 4107 fő nyújtotta be a jelentkezését a Nyíregyházi Egyetemre, és ebből első helyen 1257-en kívánnak továbbtanulni. Mindkét számadat egy kb. 20%-os emelkedést mutat. Tulajdonképpen a tavalyihoz hasonló, az alapképzési szakok a legkedveltebbek, azok közül is a legtöbben az óvodapedagógus alapszakot választották, aztán a gazdálkodás és menedzsment alapszakot, illetve a tanítót, és itt is többen a levelező képzésre adták be jelentkezésüket. Ezen kívül ki kell emelni a nagymúltú repülőmérnöki alapszakra jelentkezők számát, ugyanis az kereken 50 fő. Ez is emelkedett a tavalyi évhez képest. A felsőoktatási szakképzésekre is növekedett a jelentkezők létszáma, ugyanis azt a kampányban is hirdettük, hogy nem volt szükség ehhez emelt szintű érettségire. Nagy örömünkre a mezőgazdasági képzésre nemcsak itt, hanem az alapszakon is emelkedett a létszám. Tavaly valóban nagyon kevesen adták be erre a jelentkezésüket. A felsőoktatási szakképzésben is többségében levelező hallgatók, de a nappalisok száma is emelkedett. A programtervező informatikust, valamint a gazdálkodás és menedzsmentet lehet itt is megemlíteni. A tanárképzéssel az a helyzet, hogy a tavalyihoz hasonló a létszám, és tulajdonképpen az osztatlan tanárképzésre a sorrend a tavalyival megegyezik. A testnevelő tanárt választották a legtöbben, ezt követi a történelemtanár és az angol, illetve azok szakpárjai” – tájékoztatott a részletekről dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Érdemes volt az elmúlt esztendőig szüneteltetett kommunikáció- és médiatudomány szakot újraindítani – vélekednek az egyetemen, de jelentős érdeklődés mutatkozott az idén először meghirdetett mérnökinformatikus alapszakra is. A felvételizők figyelmébe ajánlják a nyári pótfelvételit, amikor ismét számos lehetőség közül lehet választani. Az egyetem honlapján folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket.