Sikeres felvételi és pótfelvételi eljárás

Sikeres felvételi és pótfelvételi eljárást zártak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Augusztus 24-én lesz a ponthúzás, amikor végül hivatalosan is kiderül, kik kezdik majd a tanévet a nyíregyházi intézményben. Nappali és levelező képzésben, állami ösztöndíjas vagy önköltséges formában. Magyar, illetve angol nyelven. A legnépszerűbb idén is a mentőtiszt képzés volt.

 

Évek óta a mentőtiszt képzés vezeti a népszerűségi listát, de sokan jelentkeztek szülésznőnek, gyógytornásznak, dietetikusnak, többen ápolók és védőnők lesznek. Az intézmény élen jár az idősgondozás, illetve az egészségturizmus specializációk területén. Sokat ígér az új tanév is a Sóstói úti Campuson.

 

-Az általános felvételi eljárásban 352 hallgatót vettünk fel, ami a tavalyi évhez hasonló szám. A legnépszerűbb szak továbbra is a mentőtiszt szak volt, illetve sokan jelentkeztek szülésznő és védőnő képzésekre is – jelentette ki dr. Sárváry Attila, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatási dékánhelyettese.

 

Augusztus 5-ig lehetett a pótfelvételi során újra jelentkezni, melynek megérkeztek már a nem hivatalos adatai, hiszen augusztus 24-én derülnek ki az újabb ponthatárok. Annyi bizonyos, hogy 101 fiatal jelentkezett az újabb fordulóban a nyíregyházi intézménybe.

 

-Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy nemcsak önköltséges képzésre, hanem állami ösztöndíjas helyekre is jelentkezhettek az orvos- és egészségtudományi osztott képzésekre. Tehát az ápoló, szülésznő, védőnő, mentőtiszt, egészségügyi szervező szakokra állami ösztöndíjas helyekre is jelentkezhettek a hallgatók – nyilatkozta Sárváry Attila.

 

Távoli külföldi országokból is érkeznek az új tanévben is fiatalok. Az angol nyelvű oktatásra több mint 60 hallgatót vettek fel. Mesterképzésben pl. az egészségügyi szociális munka érhető el, illetve az alapképzésben az ápoló szakirány – tájékoztatott az oktatási dékánhelyettes. Állami ösztöndíjas, de önköltséges oktatásra is jelentkeztek Szíriából, Nigériából, de Thaiföld, Chile és Dél-Afrika fiataljai is érdeklődnek a hazai egészségügyi képzések után. A 2022/23-as tanévben szerkezeti átalakítás is megjelenik az oktatásban. 

 

-Augusztus 1-jével megszűnt a népegészségügyi kar, és beolvadt az egészségügyi karba, illetve egy új szervezeti egység jött létre. Ez az egészségtudományi kar. Most már a népegészségügyi kar képzései is beintegrálódnak az új egészségtudományi karba. Ezzel tulajdonképpen egy olyan egység jött létre, mely három telephelyen folytat képzéseket. Nyíregyházán, Debrecenben és Szolnokon. Tehát azok a hallgatók, akiket Debrecenbe vettek fel, Debrecenben fognak tanulni, ahogy eddig is. A szakok tehát helyben maradnak – mondta az oktatási dékánhelyettes.

 

A változás célszerű és szükségszerű volt, hiszen az új kar létrehozásának célja, hogy az egy alapképzésbe tartozó szakok mintatanterveit és oktatását összehangolják. A népegészségügyi szakemberek a Kormányhivatalok alkalmazottai, ők végzik például a vizek és élelmiszerek vizsgálatát, illetve egészségnevelő feladatokat.