A nagycsaládosoknak igényelni kell a gázárkedvezményt

Megnövekedett az ügyfélforgalom a Kormányablakokban. Itt lehet ugyanis igényelni a nagycsaládosoknak járó gázárkedvezményt. Ez azoknak jár, akik három- vagy annál több gyermeket nevelnek, így ők havi szinten több tízezer forintot takaríthatnak meg.

A rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében augusztus 1-jétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai. Bár mindenkinek jár, de csak az átlagfogyasztásig, ami 1729 m3 jelent évente. Efölött viszont már lakossági piaci árat ( augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft)  kell fizetni. A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő. A gázárkedvezmény nem jár automatikusan. Azt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok is.

 

-A Kormányablakokban lehet benyújtani a gázártámogatás iránti kérelmet. Ez egy nyomtatványból áll, amit ki kell tölteni és nagyon fontos, hogy annak a nevére kell kitölteni, akinek a nevére a számla szól, függetlenül attól, hogy ki kapja a családban a családi pótlékot. A másik nagyon fontos, hogy személyigazolvány, lakcímkártya mellett szükség van a számla részletezőre. Tehát nem csak magára a számlára, hanem a részletezőre is, és a számlához kapcsolódóan a befizetés igazolására. Hogy ha valaki elektronikusan teljesíti a befizetést, akkor a visszaigazolás kinyomtatása is nagyon fontos. Aki pedig csekken fizeti be, az gyakorlatilag a csekket mutatja be- magyarázta dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője.

 

Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel  érvényesíteni tudják. Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár évi 550 ezer forintot takaríthat meg. Dr. Galambos Ildikó hivatalvezető kiemelte, a rezsicsökkentés módosításáról szóló bejelentés óta érezhetően megnőtt az ügyfélforgalom a Kormányhivatalban.

 

-Természetesen megnövekedett a forgalom, mert ez a rendszer 2013-tól él, de gyakorlatilag a gázár növekedésével most van igazán szüksége a nagycsaládosoknak erre a kedvezményre. Így tehát nőtt az ügyfélforgalom, de kezelhető mértékben. Viszont mindenkit arra bíztatok, mert országos szinten még elég kevés a benyújtott kérelem, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

 

A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz, akik 8 napon belül döntést is hoznak, vagyis ennyi idő alatt fut át a beadott igénylés. Ezt követően pedig már érvényesíthető a kedvezmény a számlákban.