Shakespeare és a pénzügyek

Mádi Zoltán, aki korábban nyíregyházi polgármester, majd többek között a Vígszínház ügyvezető igazgatója is volt, előadását telt ház előtt tartotta. Mindennapi pénzügyeink egyes témáit érintve Shakespeare halálának négyszázadik évfordulóján legnépszerűbb darabjából, a Hamletből vett idézettel mutatott rá arra, hogy a pénzügyekről való gondolkodás mit sem változott több száz év alatt. „Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel / Elveszti önmagát, el a barátot; / Viszont, adósság a gazdálkodás / Hegyét tompítja.” – adta útravalóul fiának életbölcsességét Polonius; s idézte a közgazdász, majd hozzátette, mindannyian tudjuk, hogy kölcsönadni kockázatos, mégis szinte mindenkivel előfordult már, s legtöbbünkkel az is, hogy késve kaptuk vissza azt.

[REKLAM]

 

Ezt követően a tücsök és a hangya meséjének alakjait a valóságba ültetve mutatta be a közönségnek a hitelezés és a hitelfelvétel pénzügyi alapjait, illetve elemezte, hogy mennyit változott a pénzügyi piac az elmúlt húsz év során. Úgy vélte, hogy a társadalom ma világszerte egy globális pénzügyi kísérlet része, hiszen soha nem volt ilyen alacsony a banki alapkamat, így kérdés, hogy ez hogyan hat a gazdaságra, illetve az emberek megtakarításaira, monetáris döntéseire.

Végül arról beszélt, hogy egy bank milyen forrásokkal, eszközökkel hozható létre, illetve hogyan lehet vagy lehetne nyereséges a működése. A programon rossz példaként szóba kerültek „Kunmediátor” Marcsika, illetve a Quaestor- és a BudaCash-brókerbotrány ügyei is.

Nyíregyházi Egyetem