Segítség az iskolakezdéshez – Tanszercsomagot és anyagi támogatást ad az önkormányzat

Tanszercsomagot ad ajándékba minden alsós nyíregyházi diáknak az önkormányzat, ezen felül pedig anyagi támogatást is kapnak a tanévkezdéshez azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A napokban több mint 13 millió tankönyvet szállítanak ki az iskolákba, amihez minden közoktatásban tanuló diák ingyenesen juthat hozzá.

Három hét múlva ismét becsengetnek és kezdődik az iskola, sok szülő számára nagy teher, hogy felkészítsék gyermekeiket az újabb tanévre. A nyíregyházi önkormányzat hosszú évek óta, 2014-től tanszertámogatást nyújt valamennyi alsó tagozatos nyíregyházi gyermek számára.

Egy szépen összeállított csomagot kapnak az alsósok az év első napjaiban az iskolában. Az önkormányzat idén egy híján 4500 gyermek számára készítteti el a csomagot. Ezeknek a csomagoknak az összeállítása már folyamatban van és augusztus 29. és 31-e között szállítja ki az a cég, amelyik megnyerte a beszerzési eljárást. A gyerek az első napokban pedig megkapják.” – nyilatkozta Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Anyagi támogatás

Az önkormányzat arra kérte az iskolákat, hogy tájékoztassák a szülőket a csomag tartalmáról, így már azokat eszközöket nekik nem kell megvásárolni. A tanszercsomag tartalma évfolyamonként változó, összesen közel tízmillió forintot fordít rá a nyíregyházi önkormányzat. Rászorultságtól függetlenül, ezt a csomagot minden alsós megkapja szeptember elején, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők pedig egyszeri anyagi támogatást is kaphatnak, 6000 vagy 6500 forint értékben.

Érkeznek a tankönyvek

Közben augusztus elsején elkezdődött a tankönyvek kiszállítása is, ami minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkezik meg az intézményekbe – ezt mondta a hónap elején Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A tankönyvtámogatás néhány éve a családtámogatások része lett.

„A tankönyvek kiszállítása augusztus elsején kezdődött az iskolákba. Az első körülbelül 250 iskola azon a napon kapta meg. Azóta minden nap körülbelül 200-250 iskola kapja meg a tankönyveket, ez augusztus végéig folytatódik. Iskolakezdésre minden iskolában ott lesz a tankönyv a kívánt mennyiségben és minőségben. Több mint 13 millió darabot, egészen pontosan 13 millió 45 ezer darab tankönyvet szállítunk ki az iskolákba, nagyságrendileg 4100 helyre.” – erről Tőczik Zsolt, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

Ingyenes könyvek

A tankönyvek minden közoktatásban résztvevő diák számára ingyenesek, így a családok több tízezer forintot is megspórolhatnak. Ebben az évben azért is volt nehezebb a könyvek előállítása, mert a koronavírus-járvány logisztikai problémákat okozott, illetve az energiaválság és az orosz-ukrán háború okozta infláció is megnehezítette a munkát. Megdrágultak az alapanyagok, a papír kétszer annyiba került idén mint a 2021-es évben.