Segítenek uniós forrást szerezni

A Széchenyi Programiroda országos hálózata 2011-től nyújt szakmai támaszt és térítésmentes, közvetlenül elérhető segítséget az európai uniós pályázatok iránt érdeklődőknek. A Miniszterelnökség háttárintézményeként a Szécheniy Programiroda szakmai tanácsadóival támogatja azokat a vállalkozókat, intézményeket és szervezeteket, amelyek élnek az Európai Unió által biztosított pályázati lehetőségekkel.

– A kormánynak nagyon határozott célkitűzése a 2014-20-as időszakra, hogy a kohéziós források nagy részét gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítsuk. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésünkre álló több mint 12 ezer milliárd forintból a 60 százalék erre a két célterületre megy közvetve, vagy közvetlenül. Ez elsősorban a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban ölt testet. Ennek van a legnagyobb kerete a 10 operatív program közül. Több mint 2300 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten kis,- és középvállalkozások támogatására – mondta dr. Vitályos Eszter, Európai Uniós Fejlesztésekért felelős államtitkár.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének több mint 100 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást sikerült lehívni a 2014-2020 gazdasági ciklusban rendelkezésre álló keretből. Ezzel az ötödik a megyék közötti ranglistán.

További képekért kattintson a fotóra!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyon jól szerepel, hiszen azon megyék között vagyunk, akik meghaladták a 100 milliárdos forrás megítélést ebben a történetben. Öt ilyen megye van, Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Somogy megye. Ezek képviselik az élvonalat a megítélt támogatási összegek tekintetében – mondta Lipők Sándor, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos.

Az Európai Uniós Operatív Program forrásait főleg turizmusra és gazdaságfejlesztésre lehet fordítani.
A megyének lehívható 100 milliárd forintos forrásból 40 milliárd forint Nyíregyházát illeti.

– Három csomag is van, az egyik a TOP, ebbe 16 pályázatot adtunk be. 15 már jóváhagyó döntéssel rendelkezik, nyolc szerződést már aláírtunk, de a legfontosabb, hogy ebből három projektet el is tudtunk indítani. A közlekedés infrastruktúra fejlesztés, illetve a csapadékvíz elvezetés területén a Szegfű utca, a Debreceni út, a Kígyó utca, a Tüzér utca és a Szántó Kovács János utcai záportározók meg is valósultak. A másik csomag, a Modern Városok megállapodás, amit Miniszterelnök Úrral írtunk alá. Abban, mint ahogy elmondtam, minden beruházásunk jól halad – mondta dr. Kovács Ferenc.

A rendezvénysorozat célja volt elősegíteni a 2014-2020-as operatív programok hatékony és eredményes megvalósítását, megbízható szakmai segítséget nyújtani a támogatást igénylőknek és a kedvezményezetteknek egyaránt.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)