Roncsautók: folyamatos az ellenőrzés Nyíregyházán
Fotók: Közterület-felügyelet

Kiszakadt kerék, betört hátsó ablak, szélvédőhöz bedugott piros cédula. Sajnos még mindig gyakori látvány, hogy hulladékká vált járművek foglalják a közterületet Nyíregyházán. Bár ezek felderítése egész évben folyamatos, a Közterület-felügyelet várja a lakosság bejelentéseit a 06-42/414-118-as éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámon.

2020 márciusában újraindult a hulladékká vált gépkocsik elszállítása Nyíregyházán. Csak az elmúlt két évben 34 rendszám nélküli roncs gépkocsit szállítottak el a közterületről. Ezek közül 11-et kiváltottak, a többit viszont elbontatták – tájékoztatta szerkesztőségünket Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője. Mindezek mellett azonban rendszámos hulladékká vált járművel szemben is intézkedtek az elmúlt 2 évben, összesen 95 alkalommal. Az esetek 95 százalékában a szabálytalan állapot megszűnt, vagy elvitték közterületről, esetleg műszaki vizsga került a gépkocsira.

Hulladékká vált járműnek minősül

– a hatósági jelzéssel (rendszámmal) nem rendelkező jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt,
– a hatósági jelzéssel (rendszámmal) ellátott, de műszaki engedéllyel nem rendelkező, vagy baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, valamint műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert roncs vagy sérült jármű.



Csak bérleti szerződéssel

– Hulladékká vált járművet közterületen csak közterület-bérleti szerződéssel lehet tárolni, melyet a közterület kezelőjénél lehet megkötni, legfeljebb egyszer 15 napra – magyarázta Bodrogi László. – A szerződést jól látható helyre, a szélvédő mögé kell elhelyezni. Ennek hiányában a közterületen történő tárolás szabályszegésnek minősül. 

Az intézkedés attól függ, hogy rendelkezik-e rendszámmal vagy sem

A közterület-felügyelői intézkedés attól függ, hogy a jármű rendelkezik-e hatósági jelzéssel, tehát rendszámmal, vagy nem.
– Azon gépjárművön, amelyik hatósági jelzéssel nem rendelkezik és közterületen parkol, annak a szélvédőjén a felügyelő jegyzőkönyvet helyez el, melyben az üzembentartót felszólítja a szabálytalan állapotra és tájékoztatja, hogy 10 nap elteltével elszállíttatja. Ezt követően a telephelyről 6 hónapon belül még kiváltható a gépkocsi az elszállítási és tárolási költségek megfizetése után. Azonban, ha ez nem történik meg, a járművet elbontják, de a költségeket az üzembentartónak ugyanúgy meg kell fizetnie, ami egy személygépkocsi esetén kb. 240 000 forint. 

Figyelmeztetés, bírság, eljárás

– Hatósági jelzéssel (rendszámmal) rendelkező, roncsnak minősülő jármű esetén a felügyelő figyelmeztethet, helyszíni bírságot alkalmazhat, vagy eljárást kezdeményezhet az üzembentartóval szemben. Fontos kiemelni, attól, hogy egy jármű hosszú ideje áll egyhelyben, még nem jelenti azt, hogy hulladékká vált. 

Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő 2022. június 30-ig érvényes. 

Bodrogi László kiemelte, rendszámmal ellátott járművet roncs jellege miatt a Közterület-felügyeletnek nem lehet elszállítani, így velük szemben csak a figyelmeztetés, a helyszíni bírság vagy az eljárás kezdeményezése jöhet szóba.