Romantikus kastélytúra Tiszadobon

Tiszadob Nyíregyházától 45 kilométerre található, így nem kell sokáig autóznunk, hogy megtekintsük a romantikus stílusú épületet, sőt autóbuszos tömegközlekedést is igénybe vehetünk. A kastély keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között várja a látogatókat.

 

TÖRTÉNELMI KOROKAT TÚLÉLŐ ÉPÜLET

 

– A kastély 1880 és 1885 között Meinig Arthur építész tervei alapján épült, Magyarország miniszterelnöke és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, gróf Andrássy Gyula megbízásából. Az épület megálmodásában szerepet játszottak a Loire-menti kastélyok, ezek voltak az ihletadók – árulták el a kastélyban dolgozók a múltidéző tárlatvezetés során. A gyönyörű kastély számos megpróbáltatáson átesett az évek során, forradalmárok dúltak és fosztogattak, elpusztították egykori ragyogását. A második világháború után román katonai kórházként, nyaralóként, majd gyermekvárosként működött egészen 2007-ig.

 

LENYŰGÖZŐ BELSŐ TEREK

 

A főbejárat feletti ablakokon látható az Andrássyak címere, a hatalmas kapun belépve pedig elindul a vörösmárvány lépcső a magasföldszintig, ahonnan fafaragásos, háromkarú tölgyfalépcső vezet a felső emeletekre. Jelenleg csak az alsó szint látogatható, ahol is a gróf egykori dolgozószobájában kezdődik a kastélytúra. A most női szalonként berendezett helyiségben a bordó színek dominálnak, különlegessége a tölgyfa vitrin, melyben a kert növényeinek rajzát tekinthetjük meg, balra pedig a grófi női hálószobában találjuk magunkat. Ezután a nagyszalonba vezet az utunk, melyben megtekinthető az Iparművészeti Múzeumból hozott nyolcszögletű asztal és az eredeti állapotában megmaradt kandalló is. Az épület művészeti értékét jelentősen növeli a Rippl-Rónai tervezte Andrássy-ebédlő, amely Róth Miksa lenyűgöző üvegablakával felejthetetlen látványt nyújt. A kastély másik nagy különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, az év 12 hónapja alapján 12 tornya, 52 hetéhez igazítva 52 szobája és 365 napja után 365 ablaka van.

 

EGYEDÜLÁLLÓ ANGOLKERT

 

Az Andrássy-kastély parkját nem véletlenül nevezik az eklektikus tájképi kertstílus egyik legszebb hazai példájának. A tiszafa sövényekkel szegélyezett parter tél végén is egyedülálló látványt ad, labirintusos jellege pedig magával ragadó. Az őshonos fákkal és egzotikus növényekkel, geometrikus és romantikus elemekkel átszőtt kertben található Fadrusz János Leányszöktetés szobra is, mely sérült állapotban maradt ránk, de még így is emeli a kastély méltóságát.

 

GAZDAG TERMÉSZETI KÖRNYEZET

 

Nem csak az Andrássy-kastély miatt érdemes ellátogatnunk a Nyíregyháza közeli városba. A Tiszadobi Ártér országos jelentőségű természetvédelmi területként van nyilvántartva. A magasfüvű ártéri rétek és keményfás ligeterdők egyedülállóak a környéken, kocsányos tölgyek, szilek, magyar kőrisek, fehér és fekete nyárfák is színesítik a területet. A különleges aljnövényzetet is érdemes megfigyelni, hiszen gyöngyvirágtól kezdve, páfrányok, ibolyák, tőzikék, margitvirágok, sőt orchideák is megtalálhatóak a társulásokban. A gazdag növényrepertoár mellett a terület állatvilága is lenyűgöző, halak, vízi- és költözőmadarak, vadak, csigák és a legkülönfélébb rovarok is fellelhetőek itt.

Farkas Fanni

(Fotók: Kohut Árpád)