Romák, akikre büszkék vagyunk

A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával 2016. október 15. – 2016. december 15. időszak között valósította meg a „Romák, akikre büszkék vagyunk – Roma hősök az 1956-os forradalom idején” elnevezésű projektjét. A projekt egyik fő célja volt a cigányság kiemelkedő alakjainak megismertetése a roma és nem roma származású emberekkel egyaránt.

 

KUTATÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK

 

Makula Réka a projekt menedzsere elmondta, hogy cigány származású zenészeiket, táncosaikat sokan ismerik, viszont hőseiket annál kevésbé, pedig ott voltak a nagy történelmi eseményeken is. Az 1956-os forradalomban számos cigány harcolt és áldozta fel életét a szovjet megszállók ellen. Közülük – férfiak és nők egyaránt – életüket adták a magyar szabadságért. A projekt a roma hősök bemutatásával emlékezett vissza az 1956-os forradalom és szabadságharcban elhunytakra.

További képekért kattintson a fotóra!

A program októberben kezdődött, és december végéig tart. Október első felében az önkéntes roma fiatalok bevonásával kutatómunkát végeztek, adatokat gyűjtöttek azokról a roma származású emberekről, akik részt vettek az 1956-os forradalomban, többek között Dandos Gyula diákéveiről. Október 21-én az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziummal együttműködve Dandos Gyula emléktábláján a roma fiatalok emlékműsort adtak elő, majd közösen koszorúztak.

 

ENYHÍTIK A DISZKRIMINÁCIÓT

 

December 15-én emlékműsorral zárták a projektet az Alvégesi Művelődési Házban, továbbá 500 kiadványt juttattak el a nyíregyházi oktatási intézményekbe.

Az önkéntesek munkáiból összeállított hősök képeiből, élettörténeteiből álló 30 napos kiállítás folyamatosan megtekinthető december végéig az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér nagytermében. A pályázati program rendkívül jól illeszkedik az egyesület célkitűzéséhez, hiszen a megemlékező műsorral és a kiállítással hozzájárulnak a diszkrimináció enyhítéséhez, erősítik a magyar–cigány identitást, és tiszteletüket fejezhetik ki hősi a halottak iránt.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)