Robotasszisztens segíti a terápiát a Jósa András Oktatókórházban
Fotó: Szarka Lajos

Egy különleges robot asszisztált eszközzel könnyítik meg az agyi eredetű bénulásban szenvedő páciensek rehabilitációját a Jósa András Kórházban. Az eljárás lényege, hogy játék közben a robotasszisztens közreműködésével mozgatják a páciensek végtagjait. A technológia nemcsak gyermekeknél, hanem például szélütés után felnőtteknél is alkalmazható.  

Kívülről úgy tűnhetett, egy kisfiú csak  játszik a számítógépen, pedig valójában rehabilitáción vett részt a Jósa András Kórházban. A játék közben a kar mozgását fejlesztették.

„Az ujj és a kéz rehabilitációjára is szolgál..."

Egy szintén a robottechnológiát alkalmazó másik berendezés az ujjak és a kéz mozgását fejleszti. Felvételeinken egy kontrollvizsgálatra érkezett panaszmentes gyermek átfogó vizsgálatát segíti a berendezés, ám mindkét orvostechnikai eszközt súlyosabb esetekben, többek között agyi eredetű bénulás esetén is lehet alkalmazni. A lényege, hogy megkönnyíti a páciens számára az egyébként megterhelő, de hatékony szériagyakorlatokat.

A gépeket fejlesztő cég vezetője azt mondja, a robottechnológia világszerte egyre szélesebb körben terjed az orvoslásban, de Magyarországon még nem túl gyakori.

Sajnálatos módon, Magyarország ezen a téren egy picit lemaradt. Nagyon bízunk benne, hogy a közeljövőben felzárkózik az európai országokhoz, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy már unión kívüli, szomszédos országokban ezek az eszközök működnek, remélhetőleg mind a felnőtteket, mind a gyerekeket egyáltalán rehabilitálni lehet.

– emelte ki Kóbori Győző, a Med Device Kft. ügyvezető igazgatója.

A Jósa András Kórház egyelőre kölcsön kapta a robottechnológiás berendezéseket. Az orvosok, gyógytornászok tapasztalata szerint, ezekkel a gépekkel látványos eredményt lehet elérni az agyi eredetű bénulások esetén.

Teljesen mindegy, hogy milyen okra visszavezethető agyi sérülése van a betegnek, akár ugye nálunk gyermekkorban, a cerebrális parézis formák, az agyi eredetű bénulásformák, de a felnőttkorban a stroke betegeknél is használható ez az eszköz felső végtagi mozgatásoknak az asszisztált kivitelezésére.

- emelte ki dr. Kántor Katalin, a Gyermekrehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa.  

Több hónapig maradnak a berendezések

A kórház vezetése szerint is nagyon hasznosak a gépek és üdvözölték, hogy a gyártó kölcsönbe adta őket kipróbálásra. Az orvosigazgató úgy nyilatkozott, hogy tervezik a robot asszisztált gépek vásárlását, de hozzáfűzte, ezek nem olcsók.

Az eszköz több tíz millió forint értékű. A jelenlegi három demo készülékként átadott eszköz is közel 70 millió forint. A kórháznak természetesen célja, hogy az ellátás és a rehabilitáció színvonalának emelése érdekében megteremtse ezt a lehetőséget, de ez egy komolyabb forrásteremtést igényel.

– mondta el dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

A gépek egyelőre több hónapig maradhatnak a kórházban a gyártó jóvoltából. Ez idő alatt pedig sok fiatal és felnőtt korú páciens terápiájában is hasznosítják majd őket.

Kapcsolódó galéria

Robotterápia bemutató a kórházban