Felfüggesztett helyett végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a bíróság az uzsorást

A Nyíregyházi Járásbíróság önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt 2 évre felfüggesztett 1 évi börtönbüntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte J. A. vádlottat, akit azonban az uzsora-bűncselekmény vádja alól felmentett.

Az ítélet alapjául szolgáló ténymegállapítások szerint az ügy sértettje 2016 augusztusában két alkalommal összesen 20.000 forintot kért kölcsön a vádlottól, amiért októberben 35.000 forintot kellett visszafizetnie a 75 % - os kamatra tekintettel. A nő ezt követően 2016 szeptemberében 70.000 forint kért kölcsön, ezért egy hónap múlva 150.000 forintot kellett volna visszafizetnie, ami 114 % kamatot jelentett. Ezt azonban a sértett már nem fizette meg, ezért L. A. október 6-án a lakásán felkereste, felszólította a tartozás megfizetésére annak a kilátásba helyezésével, hogy ellenkező esetben az élettársa nem fog hazaérkezni, a mentő fogja elszállítani. Ezt a cselekményt a járásbíróság a vádtól eltérően nem zsarolás kísérletének, hanem a jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igény kikényszerítése érdekében alkalmazott fenyegetésként értékelte, és önbíráskodás bűntettének minősítette. Az uzsora-bűncselekmény elkövetését az elsőfokú bíróság nem állapította meg a vádlott terhére.

A fellebbezések folytán másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, a bűncselekményt zsarolás bűntette kísérletének minősítette és az uzsora-bűncselekmény bűntettében is bűnösnek mondta ki a vádlottat. Ennek oka a törvényszék döntésének indoklása szerint az, hogy a vádlott a nő szorult helyzetét kihasználta és a kölcsön visszafizetését testi épség elleni fenyegetéssel akarta kikényszeríteni.

A törvényszék L. A. vádlott büntetését – halmazati büntetésként – 3 évi börtönbüntetésre súlyosbította, mellőzte annak a felfüggesztését, valamint 3 évi közügyektől eltiltás mellékbüntetésre is ítélte, továbbá vagyonelkobzást is alkalmazott vele szemben.

A másodfokú ítélet a vádlott és védőjének másodfellebbezése folytán nem jogerős. Az ügyben a Debreceni Ítélőtábla fog jogerős ítéletet hozni.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék