Ritka darufióka látogatható a Nyíregyházi Állatparkban! Az apróság nem is olyan kicsi!
Ritka darufióka látogatható a Nyíregyházi Állatparkban! Az apróság nem is olyan kicsi!

A japán vagy más néven mandzsu daru a legnagyobb és egyik legimpozánsabb darufaj, testhossza elérheti a 160 cm-t, míg szárnyfesztávolsága akár 2 méter is lehet. Jellegzetessége a homlokán látható élénkvörös minta, amely valójában egy kopasz bőrfelület. A mandzsu daru legfőképp kisebb állatok mellett magvakat, rügyeket és leveleket fogyaszt. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár igen sikeres, már több fiókát sikerült felnevelniük. Május végén pedig újabb fióka kelt ki; a kicsit már a nagyközönség is megtekintheti. Révészné Petró Zsuzsa, az Állatpark osztályvezetője elmondta:

Harminc nap alatt kelt ki a tojásból a mandzsu daru fióka, akit felváltva költött ki az anya és apa állat, akik egyébként monogám párkapcsolatban élnek. A kicsi rekordgyorsasággal növekszik, hiszen most, bő egy hónap alatt 1 métert növekedett. A szülőktől a tollazata, színezete eltérő még, hiszen egyelőre barna pihe tollakkal rendelkezik. Körülbelül másfél-két év múlva lesz az ivarérettekhez hasonlóan fehér-fekete tollazata.

A mandzsu daru a nyarat és a tavaszt Szibériában, Észak-Kelet Kínában és Mongóliában tölti, míg az őszi és téli időszakot Észak-Kelet Kínában, Koreában és Japánban északi részén. A japán daru élőhelyén a béke és a szerencse jelképe, így évszázadokon át védelem alatt állt, ám napjainkban élőhelyeik megszűnése, a mocsarak lecsapolása és vadászatuk miatt az egyedszámuk drasztikusan lecsökkent; a természetben alig 1800 egyed él.