Ringató: Kosik Anita zenés gyermekfoglalkozása a Szindbádban

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a mondattal hirdetik határon innen és túl a Ringató foglalkozásokat, mely Gróh Ilona zenepedagógus ötlete és gyakorlata nyomán az úgynevezett magyar csoda, a Kodály-módszer kisgyermekkori alkalmazása. Talán nyugodtabbak és nyitottabbak lesznek azok a babák, akik néhány hónapos kortól az óvodáskor kezdetéig részt vesznek ezeken a zenés, dalolós, papás-mamás foglalkozásokon.

A Móricz Zsigmond könyvtárban már esztendők óta nagy népszerűségnek örvendő Ringató mellett tavaly ősztől Kosik Anitával kínálja a Móricz Zsigmond Színház kisgyerekes családoknak a zenés programot a Szindbádban.

„Számos foglalkozáson veszünk részt, vannak nagyon aktívak, pl. a Tipegő és mások, de ez kicsit nyugisabb. Azért jöttünk, hogy tanuljuk meg a dallamot, mi szülők is, hogy tudjunk otthon játszani a gyerekkel. Azt reméljük, hogy a koncentrációja javul a gyereknek, mi lássunk másokat, és tanuljunk újakat, hiszen a YouTube-ról nehéz tanulni, kottafüzetből meg még nehezebb” – mondta a foglalkozás után egy apuka, Tóth Béla, aki a kislányával, Patríciával érkezett.

Kosik Anita, aki musical szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, tudja, hogy a zenehallgatás és a zenélés az egész agyat éberen tartja.

„Játékokat, ölbéli játékokat játszunk, sokat érintgetünk. A mesehallgatás és a mesemondás alapjait fektetjük le. Különböző hangutánzókkal, válogatott zenei anyaggal dolgozunk – tehát nem lehet mindenféle dolgot behozni erre a módszerre, ami csak eszembe jut. Komponált gyerekdalok, más népek dalai, és természetesen magyar népdalok szerepelnek a programban. Én éppen tanulok egy népi hangszeren is, a kobzán, hogy a népdalokat megfelelő körítéssel tudjam prezentálni” – mesélte a programról Kosik Anita, a Móricz Zsigmond Színház színésze.

A valamilyen zenei múlttal bíró foglalkozásvezetők tanfolyamot végeznek. A Ringató célja nem a gyerekek tanítása és fejlesztése, inkább az, hogy korai korban ismerkedjenek a daloló mondókák világával, örüljenek a dallamnak és a ritmusnak, vele együtt a mozgásnak. De az is nagyon fontos, hogy a szülőkben felébressze az éneklés vágyát, aztán együtt muzsikáljanak a családok.

„Hosszú követéses, pszichológiai kísérletet nem végeztem. Mindenesetre azt, amit látok eddig, hogy egy kis kezdeti ismerkedős néhány perc után azért a legnagyobb részük óriásira nyílt szemekkel jön a hangszerhez, vagy hozzám, és meg akar érinteni. A zene ritmusára ringanak, átveszik a hangulatot. Pontosan látszik rajtuk, hogy mi a zene hangulata. Az, hogy a szülők egyre bátrabban énekelnek, az csodálatos” – folytatta Kosik Anita.

A „Ringató foglalkozás” a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegylajstromában a 189 845-ös sorszámon bejegyzett védjegy. Nyíregyházán hétfőnként a Szindbádban, kedden a Móricz Zsigmond könyvtárban fogadják a szülőket és a kicsiket a félórás foglalkozásra, mely családi és közösségi élményt nyújt minden résztvevőnek.