Rezsiváltozások augusztustól – A héten lehet bediktálni a mérőállások adatait a szolgáltatóknak

Az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár a magyar családoknál, aki attól többet fogyaszt, augusztus elsejétől pedig úgynevezett lakossági piaci árat fizet majd. A nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt a három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. Az energiaszolgáltatók rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására augusztus 5-ig.

Applikáción, online ügyfélszolgálaton, telefonon és sms-ben is lehet diktálni az E.ON-nak – ez olvasható a társaság honlapján. A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget. Az MVM honlapján is hasonló sorokat lehet olvasni, ők is augusztus 6-ig várják a mérőállások bediktálását. Amennyiben a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni.

Energia-veszélyhelyzet

A július 13-ai kormányinfón jelentették be, hogy augusztustól energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány. Ennek oka, hogy az áram ára egy év alatt több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára növekedett, és nem látni, hol van ennek a vége – közölte akkor Gulyás Gergely miniszter. A rezsicsökkentés augusztus elsejei módosításának részleteit Németh Szilárd kormánybiztos közölte.

Meghatároztunk egy limitet, ahol mindenki a gázt és a villanyt eredeti, rezsicsökkentett áron fogja kapni. Ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, ez 144 köbméter/hónapban határozható meg és a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra/év, ami pedig 210 kilowattórás havi fogyasztásnak felel meg” – mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Lakossági piaci ár

Eddig a határig minden magyar család az eredeti rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt is. A kormány bevezetett egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiacon tapasztalható ár – tette hozzá a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Átlagfogyasztásig kilowattóránként 36 forintért kapják a magyarok az áramot, efölött pedig valamivel több mint 70 forintért. A valós, versenypiaci ára az áramnak azonban 268 forint kilowattóránként.

A földgáznál a kedvezményes tarifa 1729 köbméter/év, illetve 144 köbméter/hónap fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, efölött 747 forint a lakossági piaci ár köbméterenként. A valós piaci ár pedig 1020 forint” – nyilatkozta a kormánybiztos.

Kedvezmények

Így a havi áramszámla átlagfogyasztással 7750 forint, ennek a rezsicsökkentés nélküli ára 50 830 forint lenne. A gáz esetében a kedvezményes gázszámla 15 833 forint, ez az összeg jóval magasabb lenne rezsicsökkentés nélkül, 131 441 forint. A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt. Náluk ugyanis a fogyasztási korlát jóval magasabb, mint más háztartásoknál, ráadásul minden gyermek után plusz 300 köbméter gázfogyasztásra jogosultak évente. A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok. Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket. A kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla. A társasházaknál is új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében, amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál augusztus 15-ig.