Változás a benzinkutakon – A MOL tanácsára döntött a kormány a módosításról

A magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és traktorokra, valamint a taxikra érvényes ezentúl a 480 forintos kedvezményes üzemanyagár a benzinkutakon. A MOL karbantartás miatt leállítja a százhalombattai finomítót, így a kormánynak módosítani kellett az eddig érvényben lévő rendeleten.

A fényfeliraton is jól látszik ezen a benzinkúton, hogy milyen szabályok szerint lehet tankolni az autósoknak. Itt például a napi limit a 30 liter, ennyit lehet magyar rendszámú autóba hatósági áron tankolni. A 480 forintos ár szombat déltől már a nem természetes személy által üzemben tartott járművekre sem érvényes, ők – úgy, ahogy a 7 és fél tonnát meghaladó tehergépkocsik és a külföldi rendszámú járművek tulajdonosai – már a piaci áron tudják megvásárolni az üzemanyagot.

Bizonyos mértékben mindenkit érint az új szabály, engem nem, mert én magánszemélyként tankolom az autót, de sajnos ez tükröződni fog az árakban mindenhol” – mondta Berecz Antal, aki vasárnap délelőtt gurult be az egyik nyíregyházi benzinkútra.

480 forintos benzinár

A forgalmi engedélyek vonalkódja alapján látják a benzinkutakon, hogy valaki jogosult vagy sem a kedvezményes benzinárra. A kormány még 2021. november 15-én rögzítette a benzinárakat, a magánszemélyek továbbra is ezen az áron tudnak tankolni.

Biztos, hogy spóroltam, mert hétszáz valamennyi amúgy a benzin literenkénti ára, de ez nekem most csak 480 forint volt” – mondta Kántor László tankolás után.

Leállítják a finomítót

A MOL elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai finomítót, ami a magyarországi szükségletek száz százalékát fedezi, az orosz kőolajat ott finomítja a társaság – mondta Gulyás Gergely a szombati kormányinfón.

A MOL tájékoztatott arról, hogy a leállást egyszer már elhalasztották, de tovább már nem halasztható. Ebben a helyzetben két lehetséges útja van az üzemanyag-ellátásnak. Az egyik az import, a másik pedig a stratégiai készletek felszabadítása” – tette hozzá Gulyás Gergely.

A kőolaj és a földgáz ára az egekbe szökött a háború miatt, ezért a stratégiai készlet teljes felszabadítása nem lehetséges – tette hozzá a miniszter.

Változtatás a benzinkutakon

Nem tudunk mást tenni, mint hogy a stratégiai készlet egy részét feloldjuk, körülbelül összességében az egynegyedét, ez a MOL-nál meglévő készletekkel együtt csak a hazai igények egy részének a kielégítésére elegendő, a többit importból kell fedezni. Az import ára ráadásul, szintén a szankciók és a háború miatt, rendkívül magas. Feldolgozott gázolajat Oroszországból nem lehet decembertől behozni, mivel ezt Brüsszel megtiltotta” – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztás fenntartására elegendőek, ezért a kormány elfogadta a MOL javaslatát és úgy döntött, hogy a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és traktorokra, valamint a taxikra tartja fent – tette hozzá Gulyás Gergely a kormányinfón. A rendelet szombat délben jelent meg és rögtön életbe is lépett.